Dačić u utorak sa URS, pa konstituisanje parlamenta
Foto: Beta

Dačić u utorak sa URS, pa konstituisanje parlamenta

Politika -
U utorak ću kao mandatar razgovarati sa URS, nakon toga će se pristupiti formilisanju i potpisivanu koalicionog sporazuma. Nadam se i očekujem da će taj posao biti završen do kraja iduće sedmice, rekao je mandatar Dačić

BEOGRAD – Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić najavio je da će u utorak razgovarati sa predstavnicima Ujedinjenih regiona Srbije i sa njima potpisati koalicioni sporazum, kao i sa svim strankama koje će činiti njegov kabinet. On je i najavio da će do kraja naredne sedmice biti konstituisan parlament i posle toga u Skupštini Srbije biti izabrana nova vlada. "U utorak ću kao mandatar razgovarati sa URS, nakon toga će se pristupiti formilisanju i potpisivanu koalicionog sporazuma, koji bi potpisale sve stranke i koalicije koje će činiti tu parlamentarnu većinu. Nadam se i očekujem da će taj posao biti završen do kraja iduće sedmice", rekao je Dačić. On je dodao da se nakon toga, u narednoj sedmici, može očekivati konstituisanje parlamenta, odnosno izbor predsednika i ostalih rukovodećih tela, a posle toga vrlo brzo bi usledio i izbor nove vlade. Pošto svaka od stranaka i koalicija ima deo svog političkog programa na kojem insistira, Dačić smatra da i program vlade treba da ima u vidu sve posebnosti tih partija i koalicija. To je proces, naglasio je mandatar, koji će na kraju, biti završen konstutiisanjem parlameta i izborom novog kabineta u Nemanjinoj 11. Dačić je najavio da će posle URS razgovarati i sa drugim parlamentarnim strankama i koalicijama, bez obzira da li one žele da budu deo parlamentarne većine, pre svega da bi svima bilo jasno, o kakvim ciljevima i programima je reč, odnosno za šta će se zalagati ta nova vlada. "Veoma uvažavam konfiguraciju vlade koja će biti zasnovana na realnom odnosu političkih snaga, a to znači da će, bez obzira što sam ja kandidat za mandatara, ta vlada uvažiti volju naroda na izborima, odnosno - u noj će biti zastupljene stranke i koalicije shodno rezultatima izbora", precizirao je Dačić. U tom kontekstu najavio je i razgovore sa strankama manima, ali i društvenim institucijama i verskim zajednicama, imajući u vidu da, kako je rekao, postoje određeni zahtevi za očuvanje resornog ministarstva. "Veoma je bitno da znamo stav šire društvene i političke javnosti kada je reč o konstituisanju vlade. Vlada Srbije ne postoji samo da bi se formirala palramnetarna većina nego i da radi u insteresu našeg naroda i države", zaključio je Dačić.

Međunarodne snage da obezbede mir na Kosmetu

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić izjavio je da će buduća vlada nastaviti razgovore o pitanju Kosova i Metohije i insistirati na obavezi međunarodnih snaga da osiguraju mir i bezbednost i ulozi Srbije u tome, a ne na povratku srpskih snaga bezbednosti u pokrajinu.

"Na Vidovdan, kada je došlo do incidenata, veoma jasno sam rekao da smatram da su za mir i bezbednost na Kosovu i Meothiji odgovorne i zaduzene međunarodne snage - Kfor i Euleks, i da sa KPS imaju zadatak da se izbegnu incidenti i osigura mir i bezbednstost za sve građane, a samim tim i za Srbi na Kosovu i Meothiji", rekao je Dačić. Dačić je podsetio da Srbija nema svoje snage bezbednosti na Kosovu i Metohiji i da će nova valda upravo insistirati na obavezi međunardonih snaga da osiguraju mir i bezbednost, a ne na povratku bezbednosnih snaga.

"Ja nisam čovek koji govori laži. Za donošenje takve odluke je neophodna saglasnost UN, na osnovu Rezolucije 1244, za koju u ovom trenutku mislim da apsolutno nije ralna", naglasio je Dačić.Prema njegovim rečima, jasno je da će nova vlada, ukoliko bude izglasana u parlamentu, nastaviti razgovore u vezi sa Kosovom i Metohojom i da ne postoji nikakva dilema da li će ti razgovori biti nastavljeni.

"Biće nastavljeni i biće sprovedeno sve ono što je dosadašnja vlada prihvatila u dogovoru sa Briselom. Zaista bih zamolio sve da zlonamerno ne interepretiraju izjave koje su imale za cilj suptorno, a to je da će prioritet Vlade Srbije biti mir, bezbednost i stabilnost na Balkanu, uključijući i Kosovo i Meothiju", zaključio je mandatar za sastav nove vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track