DAN D ZA SRBIJU: Šta sve moramo da uradimo za ulazak u EU do 2025. godine
Foto: Marina Lopičić

EU predstavlja obaveze za zapadni Balkan

DAN D ZA SRBIJU: Šta sve moramo da uradimo za ulazak u EU do 2025. godine

Politika -

U dokumentu Evropske komisije piše da je neophodan „sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji“ odnosa sa Kosovom

Evropska komisija danas predstavlja strategiju EU o proširenju, u kojoj će Srbija dobiti precizne uslove od čijeg ispunjenja će direktno zavisiti da li će od 2025. postati članica Unije.

Za Srbiju će najveći izazov biti da preskoči lestvicu u normalizaciji odnosa s Kosovom i zadovolji stroge kriterijume u oblasti vladavine prava. Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenjuje za Kurir da je strategija „generalno pozitivan dokument koji daje još jasniju evropsku budućnost Srbiji kao trenutnom predvodniku“.

- To je više dokument kojim se iskazuje politička volja EU da se politika proširenja i zapadni Balkan stave u fokus. Nema tu novih uslova u odnosu na pregovarački okvir Srbije, osim što je jasniji vremenski okvir mogućeg pristupanja, pa u skladu s tim i vremenski okvir za neke aktivnosti i obaveze iz pregovora - kaže ona.

U dokumentu se navodi da je Srbiji neophodan „sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji“ odnosa s Kosovom, na šta ministarka Joksimović kaže da ne treba umetati „preuranjene interpretacije“.

- To nije ništa novo, to je predviđeno još pregovaračkim okvirom i Briselskim sporazumom, a sadržina tog sporazuma će proizaći iz dijaloga Beograda i Prištine i ne znam zašto se umeću preuranjene interpretacije - poručuje ministarka.

foto: Shutterstock

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da pristup Srbije i susednih država EU zavisi od ispunjavanja strogih „pravnih, političkih i ekonomskih“ kriterijuma.

- Šest država zapadnog Balkana pristupiće EU samo ako narednih godina sprovedu obuhvatne reforme - naglasio je Mekalister.

On je objasnio da 2025. godina, koju je EK navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja „indikativni“, neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

- Konkretni termin pristupa nove članice EU zavisiće isključivo od toga kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove - napominje Mekalister.

Prištinski mediji ne pominju Kosovo

U strategiji o proširenju zemalja zapadnog Balkana nema Kosova, a Priština se u tom dokumentu pominje samo u kontekstu dijaloga s Beogradom, pišu prištinski mediji. Gazeta ekspres navodi da je Beograd obavezan da normalizuje odnose s Prištinom najkasnije do kraja 2019. kako bi obezbedio neometano članstvo Srbije u EU. List piše da je izgleda dugoročno nedefinisano da je „Kosovo država i potencijalni kandidat za članstvo u EU“.

Predlog 12 država EU

KORAK KA UKIDANJU ROMINGA

Grupa od 12 država članica EU želi da zapadnobalkanska šestorka učestvuje na godišnjim samitima EU i pre nego što se priključe Uniji, objavio je Rojters na osnovu dokumenta u koji je imao uvid. U tom predlogu se pominje i ukidanje troškova rominga za mobilne telefone za oko 18 miliona građana zapadnog Balkana, što bi trebalo da bude razmotreno.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track