Fabrici: Srbija prvi put dobila indikativni datum
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Šef delegacije EU u Srbiji

Fabrici: Srbija prvi put dobila indikativni datum

Politika -

BEOGRAD - Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je usvojena stategija EU za zemlje Zapadnog Balkana jako dobra vest za Srbiju, jer je po prvi put Srbiji dat indikativni datum za priključenje Uniji, a to je 2025. godina.

Fabrici je rekao novinarima u Beogradu, nakon konferencije za štampu u Briselu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana, koja je uživo prenošena u EU info centru, da je indikativni datum poziv da se napravi snažan politički iskorak u Srbiji da bi se ostvarila težnja Srbija da uđe u EU.

"Mislim da je Srbija već krenula u tom smeru 2014. godine, kada je započela pregovore. Međutim, dobar posao treba nastaviti", rekao je šef delegacije EU.

On je dodao da strategija "ne podrazumeva omekšavanje uslova EU, te da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna u pregovorima sa EU i za Srbiju i za Kosovo", naveo je Fabrici.

Prema njegovim rečima, "ovo je poziv i za Srbiju i za Kosovo da dogovore pravno obavezujući sporazum koji će dovesti do sveobuvatne normalizacije".

Dodao je da je stategija za zapadnobalkansku šestorku ista i da predstavlja novi motiv za njihove lidere da sprovedu reforme koje će ih približiti EU.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track