VUČIĆ ZA ZAGREBAČKI GLOBUS: Ne slažemo se oko prošlosti, ali se slažemo oko budućnosti, opstaćemo ako se ne budemo tukli
Foto: Beta / Emil Vaš

uoči susreta sa kolindom

VUČIĆ ZA ZAGREBAČKI GLOBUS: Ne slažemo se oko prošlosti, ali se slažemo oko budućnosti, opstaćemo ako se ne budemo tukli

Politika -

ZAGREB - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je uoči posete Hrvatskoj da Hrvati i Srbi nemaju sukobljene interese po pitanju budućnosti i predložio moratorijum na šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Srpski predsednik je u intervjuu zagrebačkom Globusu, čije je samo neke delove list večeras objavio na svojoj on-line stranici, govorio o konkretnim predlozima za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa koje će izneti hrvatskoj predsednici.

foto: Profimedia

Kad je reč o traumatičnim temama iz Drugoga svetskog rata i rata 90-ih, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije, Vučić smatra, navodi Globus, da bi, radi smirivanja situacije i uspostavljanja dijaloga, najbolje bilo da se obe strane dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vreme.

"Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci - i da to kažemo - ne govorimo o tome, tome i tome, ili pre nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi. I oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma", rekao je Vučić.

On smatra da bi zaključak njegovih razgovora sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović trebalo da bude: saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je reč o prošlosti, ali, dajte da pokušamo bolje razumeti jedni druge u narednom periodu.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Srpski predsednik je tako odgovorio na pitanje Globusa očekuje li da će Kolinda Grabar-Kitarović prihvatiti njegov predlog o moratorijumu na teme iz prošlosti.

Budućnost Hrvata i Srba predsednik Vučić, navodi Globus, vidi u intenziviranju saradnje i međusobnom boljem razumijevanju: "Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumeti da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem: u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što pre to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji", istakao je Vučić za hrvatski list u intervjuu uoči zvanične posete Hrvatskoj, polovinom februara.

"Srbi i Hrvati imaju sukoba oko prošlosti. Srbi i Hrvati nemaju sukoba oko budućnosti", objasnio je srpski predsednik svoj pogled na odnose dve zemlje.

"Doskora sam mislio da mi samo različito vidimo ono što se dešavalo pre 23, 25 ili 27 godina, no sada mi je, nakon ove naše izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, postalo jasno da mi drugačije vidimo i ono što se zbivalo pre 70 i nešto godina", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ali, ističe, sve su to sukobi oko prošlosti.

"Mislim da iz toga treba izaći na taj način što ćemo razgovarati, pa da vidimo imamo li kakvih problema u budućnosti. I ako to analizirate na ozbiljan način, shvatit ćete da nemamo. Gde su to sukobljeni interesi Hrvata i Srba u budućnosti? Mogu vam reći da to ne postoji", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je, kako najavljuje Globus, u intervjuu govorio i o pitanju nestalih u ratu, izložbi o logoru Jasenovac u sedištu UN-a u Njujorku, o strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, te o tome zašto misli da Hrvatska koči Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV SPORT! BOBI ČARLTON U BEOGRADU! 60 godina od odlaska Bezbijevih beba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track