HAN U POSETI BEOGRADU: Srbija ima realnu perspektivu u EU i to treba iskoristiti!
Foto: Marina Lopičić

sastanak sa vučićem

HAN U POSETI BEOGRADU: Srbija ima realnu perspektivu u EU i to treba iskoristiti!

Politika -

BEOGRAD - Prvi put je Srbija dobila indikativan vremenski okvir za pristupanje EU i zato može i treba da iskoristi ovu priliku, rekao je danas komesar za proširenje Johanes Han i dodao da su to dobre vesti za Srbiju i njene građane.

foto: Marina Lopičić

Han je na pres konferenciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao više od sat i po, dan nakon usvajanja nove strategije proširenja EU, na Zapadni Balkan, rekao da nije slučajno što je već danas došao u Beograd.

"To pokazuje našu posvećenost pristupanju EU. Prvi put je Srbija dobila indikativan datum i u tom smislu ima realnu perspektivu u EU i jedinstvenu priliku da to iskoristi, naravno uz instrumente i strateske ciljeve pristupanju. Šansa leži u rukama građana Srbije i to treba iskoristi", poručio je.

Neophodno je, dodao je, da se još mnogo toga uradi, pre svega na planu vladavine prava, pravosuđa i ostalih prava, i to ne treba da bude samo na papiru.

Sada, kako je primetio, međutim, ne samo da može da se kaže da postoji perspektiva učlanjenja, već da je "to najbolja prilika i najbolja perspektiva za građane Srbija".

Zato su, primetio je, opravdani svi napori koji se čine, ali je ponovio već poznati stav EU da neće uvoziti bilateralne sporove.

"Srbija mora da reši i nesumnjivo primeni pravno obavezujući sporazum o stabilizaciji s Kosovom i sve što možemo uradićemo da pomognemo, kao i u rešavanju drugih pitanja, pograničnih pre svega, sa susedima", poručio je.

Uz zahvalnost Vučiću na hrabrosti da pokrene unutrašnji dijalog o, kako je rekao, "tzv.Kosovu", Han je rekao da se to ne tiče samo budućnosti Srbije već i bezbedsnosti i mira u regionu.

foto: Marina Lopičić

"Srbija ima možda najznačajniju ulogu i svi napori će doneti prve rezultate, a to je i puna normalizacija odnosa s Kosovom", rekao je Han, najavljujući da će sutra o svim tim pitanjima razgovarati s opozicijom, medijima, civilnim sektorom, a za kraj meseca najavio novu posetu Srbiji zajedno s Junkerom, da, kako je rekao, zajedno izrazimo posvećenost Unije priključenju".

Posebno je pomenuo da se problemi moraju rešavati u saradnji i sa susedima u regionu, navodeći pri tome da je saradnja pojedinačno zemalja s Unijom dobra, ali da upravo izostaje međusobna saradnja.

Tako je, naveo i primer da je za poslednjih deset godina trgovisnka razmena zemalja regiona s EU udesetostručena, ali da gotovo ni za za evro nije povećana između država regiona.

"Zato saradnja unutar regiona i jeste najvažnija imajući u vidu zajednički cilj pristupanja", naveo je Han, primetivši da oni koji su brzi u tom procesu treba za to da dobiju i određene zasluge.

foto: Marina Lopičić

Srbija je, poručio je, trenutno jedna od predvodnica i može da posluži kao primer, te je "važno imati to na umu".

Reforme, će, međutim, dodao je, biti teške, jer proces pristupanja nije lak, ali će, dodao je, EK uvek biti uz Srbiju za podršku.

"I da naglasim snažnu podršku i posvećenost, vratiću se do kraja meseca s Junkerom, da zajedno izrazimo posvećnost Unije priključenju", poručio je Han.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track