Najnovije vesti

VAŽAN DAN ZA UNAPREĐENJE MEĐUDRŽAVNIH ODNOSA: Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, potpisano 10 sporazuma o saradnji
Foto: Vlada Srbije

Privredni forum u Budimpešti

VAŽAN DAN ZA UNAPREĐENJE MEĐUDRŽAVNIH ODNOSA: Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, potpisano 10 sporazuma o saradnji

Politika

Predstavnici vlada Srbije i Mađarske potpisali su danas u Budimpešti, posle četvrte zajedničke sednice, devet međudržavnih sporazuma u različitim oblastima, a potpisan je i jedan sporazum u privatnom sektoru, u prisustvu premijera dve zemlje Ane Brnabić i Viktora Orbana.

foto: Vlada Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter potpisali su izmene Sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli u drumskom, vodenom i železničkom saobraćaju. Parafe na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata stavili su potpredsednica srpske vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

foto: Vlada Srbije

Godišnji plan rada za 2018. godinu, koji predstavlja aneks Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU, potpisali su ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i Peter Sijarto. Ministar poljoprivredne Branislav Nedimović potpisao je dva sporazuma i to Pismo o namerama o prerađivačkoj saradnji sa mađarskim kolegom Ssandorom Fazekašem, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti zaštite potrošača i tržišnog nadzora sa mađarskim ministrom za nacionalni razvoj Miklošem Šestakom.

(FOTO) ORBAN PRIREDIO SVEČANU VEČERU ZA PREMIJERKU: Sutra razgovori dve vlade o započetim zajedničkim projektima

Potpisan je i sporazum u oblasti nauke i obrazovanja, pa su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Ssarčević i Peter Sijarto parafirali Program saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između dve vlade za period od 2018. do 2020. godine i Plan rada Programa prosvetne, kulturne i naučne saradnje za 2018-2020 godinu. Memorandum o saradnji u oblasti zapošljavanja između srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i mađarskog Ministarstva za nacionalnu ekonomiju potpisali su ministar za nacionalnu privredu Mihalj Varga i ministar za rad Zoran Đorđević.

foto: Tanjug/Vlada Srbije

U oblasti odbrane, zaključen je Memoradnum o razumevanju dva ministarstva o saradnji u oblasti izrade vojnih mapa i razmene materijala i podataka za potrebe izrade vojnih mapa, koji su potpisali mađarski ministar odbrane Ištvan Ssimičko i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković. Takođe, direktor mađarskog Državnog trezora Jozef Mesaros i pomoćnik direktora Uprave za trezor Srbije Saša Čelić potpisali su Sporazum o saradnji trezora dve države.

BRNABIĆEVA IDE U BUDIMPEŠTU: Sutra zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske

Pored međudržavnih sporazuma, potpisan je i jedan sporazum u privatnom sektoru i to Memorandum o razumevanju oko osnivanja kompanije u Arilju putem zajedniočkog ulaganja. Memorandum, koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju potpisali su Melinda Totmarton iz mađarskog "Horizon Food kft" i Milan Stanić iz Srbije, vlasnik "Milan Stanić doo".

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...