(FOTO) SRDAČAN SUSRET U PEŠTI Mihajlovićeva sa mađarskim kolegom: Skratiti čekanje na graničnim prelazima
Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja

U planu Izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta

(FOTO) SRDAČAN SUSRET U PEŠTI Mihajlovićeva sa mađarskim kolegom: Skratiti čekanje na graničnim prelazima

Politika -

BEOGRAD/BUDIMPEŠTA - Izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta i efikasnije granične procedure, uz skraćenje zadržavanja na granicama, bili su danas teme sastanka u Budimpešti ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra za razvoj Mađarske Mikloša Šestaka.

Mihajlović je rekla da Srbija i Mađarska nemaju problem s fizičkim barijerama, ali da se vreme zadržavanja na granicama mora skratiti, posebno u teretnom saobraćaju, kako na železnici, tako i u drumskom prevozu, što je važno za konkurentnost privrednika obe zemlje, saopštilo je njeno ministarstvo.

Rekla je i da je mađarski ministar obećao da će se rešiti problem dugog zadržavanja drumskih prevoznika na granici. Na sastanku u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, razmatrana je i izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta.

"Na teritoriji Srbije već su počeli radovi na modernizaciji dve deonice pruge Beograd-Budimpešta i očekuje nas potpisivanje komercijalnog ugovora i za treću, poslednju deonicu, od Novog Sada do Subotice", rekla je Mihajlović.

Mađarski ministar Šestak je rekao da se u martu očekuje ponude izvodjača za deo pruge koji gradi Mađarska. Šestak je naglasio da je planirano otvaranje tri nova granična prelaza, a prvi će biti Rastina-Bačsentdjerdj, kod Sombora, gde su već završeni radovi. Dvoje ministara je razgovaralo i o saradnji u rečnom saobraćaju, i potpisalo novi sporazum o plovidbi rekom Tisom, kao i o realizaciji programa prekogranične saradnje IPA.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČITAVA SRBIJA I REGION SE OPRAŠTAJU OD NEBOJŠE GLOGOVCA! Napustio nas je jedan od najboljih glumaca svih vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track