(FOTO) ORBAN IZNENADIO ANU: Prvo se provozali starim tramvajem, pa nazdravili za zdravlje i dobru saradnju
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prmeijerka u poseti mađarskoj

(FOTO) ORBAN IZNENADIO ANU: Prvo se provozali starim tramvajem, pa nazdravili za zdravlje i dobru saradnju

Politika -

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban prijatno je danas iznenadio premijerku Srbije Anu Brnabić vožnjom starim tramvajem kroz Budimpeštu.

Štaviše, Orban je priredio iznenađenje čitavoj srpskoj delegaciji na čelu sa Brnabićevom, koju je na ručak, priređen u njihovu čast, odvezao starim tramvajem kroz budimpeštanske ulice.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Budimpešti da su odnosi Mađarske i Srbije "na istorijski najvišem nivou" i obećala da Srbija ostaje posvećena prijateljstvu i daljoj izgradnji odnosa sa tom zemljom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sednice dve vlade, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da Mađarska i zemlje Višegradske četvorke podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Orban je rekao da je Srbija proteklih godina napravila velike ekonomske rezultate na koje bi i neke evropske zemlje mogle da budu ponosne.

"Imate velike, široke perspektive i zato je opravdano da EU vidi mogućnost i potencijale kada razmišlja o Srbiji, posebno kada Srbija štiteći se od migracija, ne štiti samo sebe, već i celu Evropu", rekao je Orban i dodao da zato "zemlje Višegradske četvorke imaju vrlo tesnu saradnju sa Srbijom, podržavaju Srbiju i ubzavaju njenu integraciju u EU".

Orban je ocenio da je Srbija za Madjarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i dodao da bez Srbije nema bezbednosti regiona. Brnabić je zahvalila Madjarskoj na podršci koji kontinuirano daje evropskim integracijama Srbije i na tome što "često hrabro" zastupa interese Srbije u Briselu.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ona je rekla da su odlični odnosi dve zemlje "rezultat prvenstveno lične posvećenosti i ličnog prijateljstva" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Orbana na čemu su se onda ;izgradili brojni važni projekti u raznim oblastima.

Prema njenim rečima, jedna od ključnih oblasti saradnje je energetika, gasno povezivanje kao i povezivanje elektroenergetskih sistema. Posle četvrte zajedničke sednice dve vlade, u prisustvu Brnabićeve i Orbana potpisano je deset sporazuma o saradnji. Brnabić i Orban učestvuju danas i na Poslovnom forumu Madjarska-Srbija koji organizuju Privredna komora Srbije i madjarska državna trgovinska kuća NTKM.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerku Srbije će danas primiti predsednik Madjarske Janoš Ader.

Prethodne sednice dveju vlada su bile u Beogradu 2014, Budimpešti 2015. i Nišu 2016. godine.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vlada Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČITAVA SRBIJA I REGION SE OPRAŠTAJU OD NEBOJŠE GLOGOVCA! Napustio nas je jedan od najboljih glumaca svih vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja