SKANDALOZNO! TOMA FILA: Đinđićev ubica je patriota! DRAGAN ŠUTANOVAC: Ponovo ubijaju Zorana!
Foto: Zorana Jevtić, Fonet, Profimedia

Advokat veliča osuđene za atentat na premijera

SKANDALOZNO! TOMA FILA: Đinđićev ubica je patriota! DRAGAN ŠUTANOVAC: Ponovo ubijaju Zorana!

Politika -

Fila kaže da bi savetovao Zvezdana Jovanovića da prizna da je ubistvo izvršio jer je šefa Vlade smatrao izdajnikom. Iz DS to oštro osudili

Advokat Toma Fila je Zvezdana Jovanovića, ubicu nekadašnjeg lidera DS i premijera Zorana Đinđića, proglasio herojem i patriotom, a uz to ga je i izjednačio s Gavrilom Principom!

Ova skandalozna izjava poznatog beogradskog pravnika šokirala je javnost i nekadašnje Đinđićeve saradnike.

Zbog Haga

Naime, Fila je u intervjuu za jedan nedeljnik, odgovarajući na pitanje kako bi on branio optužene za ubistvo srpskog premijera, doslovno rekao da bi savetovao Jovanovića da prizna da je ubistvo izvršio iz političkih motiva, i to zato što je Đinđića smatrao izdajnikom. To bi, smatra Fila, imalo dobar prijem u javnosti, gde bi na Jovanovića gledali kao na heroja.

- Da sam radio, ja bih optužene branio drugačije. Znali su to i u tužilaštvu, plašili su se da me angažuju. Ja bih tražio da u tom slučaju Zvezdan Jovanović prizna da je pucao i ubio Đinđića zbog političkih motiva, da ga je smatrao izdajnikom jer je hteo da najbolje borce na Kosovu, a i u ratovima u Hrvatskoj i BiH, izruči Haškom tribunalu. Ubistvo bi dobilo jasnu političku boju, Zvezdan Jovanović bio bi politički krivac. Ubedio bih Jovanovića. Ja bih mu rekao da prizna i da kaže da je ubio iz patriotizma, on bi dobio oreol patriote, rodoljuba, kao što je, recimo, ubistvo Ferdinanda, ono s Principom - naveo je Fila i dodao da je ovo ubistvo „bilo proizvod straha od Haškog tribunala“.

Aktuelni šef demokrata Dragan Šutanovac juče je osudio Filin pokušaj relativizacije atentata na Đinđića.

Relativizuje zločin

- Svaka relativizacija atentata na Đinđića je njegovo ponovno ubijanje. Zvezdan Jovanović je ubica, koji je pucnjem zaustavio ideju moderne i prosperitetne Srbije. Zna Srbija ko je slavio ubistvo Đindića, zna Srbija ko je činio crno-crvenu koaliciju i našu zemlju bacio u blato i glib. Đinđić im je smetao zato što je hteo zemlju da izvuče odatle, zato što u čistoj i razvijenoj Srbiji oni ne bi mogli da postoje - navodi Šutanovac.

Takođe, Filinu izjavu osudio je i PSG Saše Jankovića, koji je istakao da se sve ovo ne dešava spontano.

Podsetimo, za ubistvo premijera Đinđića, koje se dogodilo 12. marta 2003, na višegodišnje kazne zatvora osuđeni su bivši pripadnici JSO Zvezdan Jovanović i Milorad Ulemek Legija, kao i brojni članovi „zemunskog klana“. Jovanović je najpre priznao ubistvo, pa je kasnije ipak poricao da je to učinio.

foto: Profimedia

Činjenice

Priznanje Zvezdana Jovanovića iz 2003.

Zorana Đinđića sam likvidirao lično Sam sam odlučio da učestvujem u Đinđićevom ubistvu

To je bilo moje ubeđenje zbog pretnje Hagom, zbog zaštite JSO Nisam ja to uradio zbog novca

Prvi metak ga je pogodio, a drugi sam ispalio da potvrdim pogodak

Nisam imao vremena da Đinđića gađam u glavu

Zoran Živković

UŽASNO I STRAŠNO, SPS DA SE OGRADI

Zoran Živković, koji je 2003. nasledio Đinđića na mestu premijera, kaže da je strašno kad jedan iskusni advokat poput File dozvoli sebi da dokazanog i osuđenog ubicu proglašava nacionalnim herojem:

- Ovo je užasno, bez obzira na to da li je cilj njegove izjave bio pokušaj da veliča sebe kao advokata, koji od fukare pravi heroje, ili je to njegov politički stav. Razlog više da svi budemo teško pogođeni i ljuti jeste to što je Fila nedavno počeo da se bavi politikom, i to kao visoki funkcioner SPS. Pitam Dačića i druge iz SPS da li je i njihov stav da je Zvezdan Jovanović nacionalni heroj, a ne prljavi ubica Đinđića. Pa ako misle da jeste - onda njih treba pohapsiti, a ako misle da nije - onda moraju da se ograde i isteraju Filu iz svojih redova.

foto: Zorana Jevtić

Kurir / Boban Karović

Foto: Zorana Jevtić, Profimedia, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Ove izjave su Đinđića odvele u istoriju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track