Hrvatski mediji: Dugoočekivana poseta koja bi trebalo da ublaži napetosti u odnosima dveju država!
Foto: Marina Lopičić

VUČIĆ STIŽE U ZAGREB NA KOLINDIN POZIV

Hrvatski mediji: Dugoočekivana poseta koja bi trebalo da ublaži napetosti u odnosima dveju država!

Politika -

ZAGREB - Nikad kao uoči posete nekog šefa strane države nije vlada ovako loša atmosfera, kao što je u Hrvatskoj uoči današnje dvodnevne zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, piše danas riječki Novi list.

Hrvatska državna agencija, Hina, istovremeno ukazuje da je reč o dugoočekivanoj poseti "koja bi trebalo da ublaži napetosti u odnosima dveju država, ali je pre toga (poseta) ukazala i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske spoljne politike".

U tekstu pod naslovom "Vučić u napetoj atmosferi stiže u posetu Hrvatskoj", Hina navodi da je srpskog predsednika u posetu pre dve nedelje pozvala hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dve države "prevaziđu prepreke i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima".

Agencija podseća da do njihovog susreta dolazi manje od dve godine od sastanka u Srbiji u junu 2016. kada su potpisali takozvanu Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Ipak, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas, kako navodi Hina, stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dveju država, opterećenih teškim nasleđem rata i raspada zajedničke države 90-ih godina prošlog veka.

Hrvatska agencija navodi i da je Vučić, kojeg naziva najmoćnijim čovekom Srbije, trebalo u Zagreb da dođe krajem 2017, ali je poseta odložena.

Uoči Vučićeve posete, navodi riječki Novi list, u prvi je plan izbila tema ratne odštete koju je pokrenuo premijer Andrej Plenković, ali ona nije samo iznenadila Vučića, već i otkrila jednu od pukotina u odnosu Pantovčaka i Banskih dvora prema poseti predsednika Srbije.

Dok je Plenković aktualizovao tu temu, u Kabinetu predsednice Hrvatske navode da "ratna odšteta nije u pripremnim materijalima".

Razmirice između Pantovačka i Banskih dvora videle su se čim je Grabar-Kitarović pozvala Vučića, ali isprva su bile terminske, a ne tematske prirode, piše ovaj riječki dnevnik.

Navodi se i da o atmosferi dovoljno govori to što se u javnosti raspravlja hoće li u Zagrebu biti istaknute zastave Srbije, kao što se to redovno radi kada u službenu posetu dolazi neki šef države.

Dominantno HDZ-ova vlada je zbog posete Vučića zahladila odnose s Kolindom Grabar-Kitarović, ministar odbrane Damir Krstičević smatra da Vučić prvo treba da se izvini Hrvatima, pa tek potom da dođe u Hrvatsku, ali HDZ-ovu kandidatkinju na prošlim predsedničkim izborima podržao je zamenik predsednika HDZ-a Milijan Brkić.

List piše i da je Grabar-Kitarović pozivom Vučiću od sebe udaljila deo svog biračkog tela.

Protiv njegove posete protest su n

ajavile udovice hrvatskih veterana, a podržao ga je predsednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić.

Načelnik ratnog štaba Specijalne policije Željko Sačić javno je bio pozvao predsednicu Republike da otkaže susret, i izvini se hrvatskom narodu zato što ga je, kako je naveo, duboko uvredila i pozivom Vučiću dopustila ponižavanje hrvatskog naroda.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SRPSKA ZASTAVA SE VIJORI NA PANTOVČAKU. Počasna jedinica izvešće Bože pravde

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja