ŠTRAHE KOD BRNABIĆEVE: Srbija ceni podršku Austrije na putu ka EU
Foto: Vlada Srbija

rAZGOVORI U vLADI sRBIJE

ŠTRAHE KOD BRNABIĆEVE: Srbija ceni podršku Austrije na putu ka EU

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa vicekancelarom i ministrom za državnu upravu i sport Republike Austrije Hajncom-Kristijanom Štraheom da Srbija izuzetno ceni kontinuiranu podršku Austrije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i više puta ponovljen stav da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Austrije.

Premijerka Brnabić izrazila je očekivanje da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju i tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije u drugoj polovini 2018. godine, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

foto: Vlada Srbija

Sagovornici su se složili da je usvajanje Strategije proširenja Evropske komisije ohrabrujuća poruka za Srbiju i sve njene građane i jasan signal vladi da nastavi sa započetim reformama.

Vicekancelar Štrahe preneo je podršku Austrije po pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Izrazio je očekivanje da će obe strane konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma.

Sagovornici su ocenili kao veoma pozitivnu inicijativu za uspostavljanje saradnje Nacionalne akademije za javnu upravu Republike Srbije, koja uskoro počinje sa radom, i Austrijske federalne akademije za javnu upravu, radi razmene iskustava u oblasti stručnog usavršavanja.

foto: Vlada Srbija

Govoreći o srpskoj dijaspori u Austriji, Štrahe je naveo da je srpska zajednica značajan i važan deo austrijskog društva, koji je uspeo da sačuva svoju kulturu, korene i vezu sa matičnom državom i da se uspešno integriše.

On je zaključio da dijaspora predstavlja značajan potencijal za dalje unapređivanje bilateralnih odnosa dve države.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track