Kolinda: Razgovarala sam s evropskim Vučićem
Foto: Profimedia

Hrvatska predsednica otvoreno o sastanku u Zagrebu

Kolinda: Razgovarala sam s evropskim Vučićem

Politika -

Nisu važne reči, važna su dela. Postigli smo napredak, zaista smo postigli iskorak u našim namerama da rešavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti, ističe Grabar Kitarović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je, osvrćući se na minuli sastanak s predsednikom Srbije, da je razgovarala s „evropskim Vučićem“, te da njegovo izvinjenje za govore iz ratnih godina nije ni očekivala!

foto: AP

DIJALOG Dve države uskoro o ratnoj odšteti

SRBIJA ĆE TRAŽITI 40 MILIJARDI EVRA?!

Srbija i Hrvatska međusobno potražuju nadoknade za štetu koju su pretrpele tokom sukoba devedesetih. Tako bi uskoro, kao jedan od rezultata sastanaka srpskih i hrvatskih zvaničnika, trebalo da bude formirana posebna radna grupa koja će se baviti temom ratne odštete.

O visini novčane nadoknade još je rano govoriti, ali kako se prethodnih nedelja moglo čuti, Srbija bi od Hrvatske mogla da zatraži od 35 do 40 milijardi evra. Toliko, naime, iznosi šteta pričinjena na imovini 400.000 Srba proteranih iz Hrvatske za vreme rata devedesetih. Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže za Kurir da je veoma važno otvoriti dijalog o ovoj temi.

- Tokom 1991. i 1992. u desetinama hrvatskih gradova gde nije bilo ratnih dejstava hrvatske političke, vojne i paravojne formacije srušile su više od 10.000 srpskih kuća i poslovnih objekata. Rušene su im kuće samo zato što su bili Srbi - navodi Linta.

S druge strane, u Hrvatskoj se ranije pominjalo da bi Srbija trebalo da joj isplati najmanje 32 milijarde evra na ime ratne odštete.

- Vučić s kojim sam razgovarala je evropski Vučić, apsolutno i definitivno. Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, za prava koja oni traže već decenijama. Ja ne tvrdim da ćemo mi pitanja rešiti preko noći ili u sledećih nedelju ili mesec dana. Ono što moramo pokazati jeste da mi nismo neka parohijalna državica koja nekome želi zagorčavati sudbinu - kazala je Grabar Kitarović za Novu TV i dodala:

- I nisam očekivala nikakva izvinjenja, jer su ona lične stvari i ja ih neću komentarisati. Izvinjenje može svako izreći u bilo kojem trenutku, na bilo koji način. Međutim, nisu važne reči, važna su dela. Ono što je meni bitnije jeste da smo postigli napredak, da smo doista postigli iskorak u našim namerama da rešavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti, iz Domovinskog rata, ali i da se usredsredimo i na našu sadašnjost i budućnost naših odnosa, da radimo na boljitku naših odnosa.

foto: Beta, Zorana Jevtić

Zorana Mihajlović

DIJALOG, ODGOVORNOST I SNAGA SRBIJE

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenjuje da su „dijalog, odgovornost i snaga koju je pokazala Srbija“ najviši dometi Vučićeve posete Zagrebu. Ona posle ove posete očekuje „bolji život“ Srba u Hrvatskoj:

- Najvažnije je što je predsednik Srbije bio u Zagrebu i Hrvatskoj, to je državnički put i rezultat racionalne i odgovorne politike, važan za razvoj Srbije i stabilnost regiona - smatra Mihajlovićeva, koja je bila u Vučićevoj pratnji tokom pomenute posete Zagrebu. Ona je, takođe, kazala i da se „nije osećala prijatno“ kad je stigla u Zagreb, i to zbog tenzija koje su prethodile poseti i incidenata u tom gradu.

Šefica Hrvatske je dodala i kako su „postojala izvinjenja u prošlosti, ali koja nisu ničim rezultirala“. Odgovarajući na pitanje zašto je baš sada odlučila da pozove Vučića u Zagreb, ona je rekla da je „morala zaustaviti spiralu verbalnog nasilja“, odbacujući pritom tvrdnje da je do minulog susreta došlo nakon pritisaka međunarodne zajednice. Takođe, Grabar Kitarović je najavila da će za nekoliko meseci doći u posetu Srbiji.

Vučićeva poseta Zagrebu i razgovori s tamošnjim najvišim zvaničnicima te države pozdravljeni su i iz EU. Naime, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je ta poseta veoma važan korak i za Srbiju i za Hrvatsku, posebno što je na najvišem državnom nivou.

- To nije dobro samo zbog EU, dobro je za ove dve zemlje da imaju dobre međusobne odnose. Važno je da je dijalog nastavljen i da daje rezultate - kazao je Fabrici.

foto: Beta

Jutarnji list

MOĆNO VOZILO ZA VUČIĆA

Hrvatski Jutarnji list u sredu je u tekstu „Moćno vozilo koje je svima upadalo u oči“ detaljno opisao limuzinu kojom se tokom posete po Zagrebu vozio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako pišu, stotku dostiže za 6,5 sekundi i košta više od milion kuna (oko 134.000 evra). Dodaje se da se Vučić vozio u svom predsedničkom vozilu, te opisuje da je u koloni od petnaestak crnih limuzina i džipova, snimljenih na Aveniji Hrvatske bratske zajednice, u oči upao „audi A8 L“ beogradskih oznaka:

- Reč je o blindiranoj verziji limuzine s nivoom balističke zaštite 9, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih u proizvodnji vojnih vozila i otporna je na puščane metke.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, Beta, AP, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA PROSLAVILA DAN DRŽAVNOSTI U ORAŠCU! Evo šta je predsednik Vučić rekao o srpskom nestajanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track