Najnovije vesti

BRNABIĆ: Gabrijel nije doneo nikakav dokument, samo smo pričali o dijalogu Beograda i Prištine
Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

objašnjenje

BRNABIĆ: Gabrijel nije doneo nikakav dokument, samo smo pričali o dijalogu Beograda i Prištine

Politika

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel nije u Beograd doneo nikakav dokument i dodala da je Pravno obavezujući sporazum pitanje koje je u isključivoj nadležnosti srpskih vlasti. 

 

"Gabrijel nije doneo nikakav dokument. Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa. Srbija je prva pokazala odgovornost kroz unutrašnji dijalog", rekla je ona.

 

Premijerka je prilikom posete Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj rekla da je sa Gabrielom razgovarano o dijalogu Beograda i Prištine a da je on bio zainteresovan za to šta Vlada Srbije dalje planira.

 

"Nema potrebe da bilo ko donosi bilo kakav dokument. On je nas pitao kakavi su naši planovi (za pravno obavezujući sporazum)", rekla je ona. ; Nemački šef diplomatije je prethodno u Beogradu i Prištini predstavio predlog zvaničnicima Srbije i Kosova za suštinu pravno obavezujućeg sporazuma, kojim se predvidja da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna.

 

"Ako Srbija želi kretanje prema EU, vladavina prava i prihvatanje nezavisnosti Kosova je osnovni uslov", kazao je Gabriel. ;On je u Prištini naveo i da će njegova zemlja uticati da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile.

 

(Kurir.rs/Beta)

Foto Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...