BRITANSKI MEDIJI OTKRILI STRAVIČNE DETALJE: Humanitarci na Kosovu i u BiH učestvovali u prostituciji i trgovini robljem
Foto: Profimedia

Indipendent već pisao o sličnim skandalima širom sveta

BRITANSKI MEDIJI OTKRILI STRAVIČNE DETALJE: Humanitarci na Kosovu i u BiH učestvovali u prostituciji i trgovini robljem

Politika -

Nakon što je otkriveno da su humanitarni radnici iz "Oksfama" plaćali za seks Haićankama, među kojima je verovatno bilo i maloletnica, javljaju se i svedoci i dokazi sličnih radnji i u drugim mestima gde je humanitarci navodno trebalo da pomognu lokalnom stanovništvu koje je pretrpelo rat ili neku prirodnu katastrofu. Britanski "Independent" navodi kako su se takvi skandali dešavali i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

- Za vreme mog prvog putovanja na Kosovo 1999. ubrzo nakon završetka rata, vozač mi je rekao da se tamo gradi veći broj bordela blizu oblasti u kojima su se nalazili pripadnici humanitarnih organizacija i misije UN, jer su mnogi od muškaraca tamo stacioniranih česti korisnici usluga prostitutki. Videla sam brojne muškarce kako ulaze u bordele, uprkos činjenici da su mnogi od njih bili tamo kako bi savetovali lokalne vlasti o strategijama borbe protiv trgovine ljudima - navela je novinarka Džuli Bindel.

(VIDEO) SKANDALI TRESU UN: Monstrumi mirovnjaci terali devojčice na seks sa psima!

Ona je ispričala i da se seća skandala kada je Katrin Bolkovac, koja je nadgledala misiju UN u Bosni i Hercegovini tužila svoje šefove za nepravedno otpuštanje, kada je ostala bez posla 1999. nakon što je prijavila da pripadnici misije plaćaju za seks, siluju maloletne devojke i učestvuju u trgovini ljudima.

- Bila sam na Balkanu kada se ta priča pojavila i pričala sa brojnim zvaničnicima UN o tome. Mnogi sa kojima sam pričala su ili opravdavali one koji su plaćali seks, rekavši da su bili dugo daleko od kuća i da im je seks bio potreban, ili su optužili Bolkovac da je lagala - ispričala je novinarka.

Dejvid Lemb, koji je bio UN-ov istražitelj UN za ljudska prava u Bosni do 2009. godine, istraživao je optužbe da je šestoro zvaničnika iz Rumunije, Fidžija i Pakistana, koji su bili stacionirani u Bijeljini, terali žene na protsituciju i prodavali kao roblje.

On je našao dosta dokaza kako bi opravdao punu kriminalnu istragu, ali su je njegovi nadležni sprečili i njemu su zapretili.

(Kurir.rs/Independent/Foto: Ilustracija/Beta/Saša Đorđević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track