SUSRET U PODGORICI Vujanović i Tači o razgraničenju Crne Gore i Kosova
Foto: EPA/Thorsten Wagner

ObEležavanje granične linije

SUSRET U PODGORICI Vujanović i Tači o razgraničenju Crne Gore i Kosova

Politika -

PODGORICA - Predsednici Crne Gore i Kosova Filip Vujanović i Hašim Tači potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o granici sa Crnom Gorom potpisan 26. avgusta 2015. u Beču.

Vujanović i Tači pozvali su nadležne organe da nakon ratifikacije formiraju zajedničku radnu grupu za obeležavanje granične linije.

„Ova radna grupa će, ukoliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma“, zaključuje se u saopštenju.

Pitanje razgraničenja Crne Gore i Kosova je za zvaničnu Podgoricu završena stvar, saopštili su crnogorski zvaničnici.

To je u Prištini ove nedelje ponovio crnogorski premijer Duško Marković tokom susreta sa tamošnjim zvaničnicima i premijerom Ramušom Haradinajem, čija partija problematizuje ovo pitanje i traži reviziju, jer smatra da je Kosovo oštećeno.

Premijer Marković je u Prištini rekao da je Crna Gora „spremna da u dijalogu i uz razumevanje pomogne Kosovu da što pre, ratifikacijom Sporazuma, prevaziđe ovo pitanje". Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale avgusta 2015. u Beču .

Skupština Crne Gore je taj ugovor ratifikovala, a osporavao ga je deo nekadašnje kosovske opozicije sa današnjim premijerom Haradinajem na čelu.

Oni smatraju da je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije, zbog čega traže novu ekspertizu.

SAD i Evropska unija (EU) uputile su ranije 'jasne' poruke Prištini po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom uz stav da je potvrđivanje tog ugovora "neophodan" za dalji proces integracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja