Najnovije vesti

MOGERINI: Ulazak Srbije u EU 2025. godine ostvarljiva perspektiva, a ne cilj
Foto: EPA/Wael Hamzeh

sastanak u sofoji

MOGERINI: Ulazak Srbije u EU 2025. godine ostvarljiva perspektiva, a ne cilj

Politika

Šefovi diplomatija Evropske unije su na sastanku u Sofiji podržali Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan, izjavila je danas visoka predstavnica EU Federika Mogerini koja je podvukla da je navedeni datum 2025. za ulazak Srbije i Crne Gore u Uniju “moguća, ostvarljiva perspektiva, a ne cilj”.

 

“To se odnosi ne samo na zemlje koje sad pregovaraju o članstvu u EU, već i za druge koje mogu pokrenuti pregovore, a ja lično želim da to počnu do juna”, kad o tome može dati predlog Evropska komisija i odobriti vodji EU, objasnila je Federina Mogerini.

 

“Strategija obuhvata ceo region, ne stvara različite kategorije”, medju zemljama regiona, podvukla je visoka predstavnica EU, rekavši da su oko svega toga saglasne sve članice Unije.

 

Ekaterina Zaharijeva, ministarka inostranih poslova Bugarske, predsedavajućeg EU, je na zajedničkoj konferenciji za štampu po završetku zasedanja šefova diplomatija Unije i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana, rekla da je presudno da li će zemlje regiona “bez kompromisa sprovesti sve nužne reforme”, a ne sam nagovešteni datum o mogućem ulasku u članstvo.

 

Zaharijeva je istakla da je tu od posebnog značaja u kojoj meri će biti sprovedene reforme na šest ključnih polja koje je u Strategiji utvrdila Evropska komisija, naglasivši da EU smatra da Zapadni Balkan nije nikakvo “zadnje dvorište” Evrope, već njen središnji deo.

 

Šefica bugarske diplomatije je navela da su ministri EU i njihove kolege sa Zapadnog Balkana danas, pored razmene mišljenja o Strategiji, razgovarali i o nužnoj što tešnjoj saradnji kad je reč o bezbednosti, bitki protiv terorizma, energetici.

 

(Kurir.rs/Beta)

Foto EPA/Wael Hamzeh

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...