Najnovije vesti

MOGERINI: Vučić i Tači jasno za dijalog, razgovaraju već o sporazumu o Kosovu
Foto: Fonet/AP

Visoka predstavnica optimistična

MOGERINI: Vučić i Tači jasno za dijalog, razgovaraju već o sporazumu o Kosovu

Politika

Jasna je rešenost predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, za nastavak dijaloga i oni su počeli razgovore o sklapanju pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, ocenila je danas u Sofiji visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

 

"To bi definitivno bila kvalitativna promena u situaciji koja se tiče dve strane, ali i regiona", stavila je do znanja Federika Mogerini je po završetku nezvaničnog susreta šefova diplomatija EU i zemalja kandidata za članstvo sa Zapadnog Balkana.

 

Ona je rekla da je "realistično optimista" da će, kad je reč o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograd-Priština, doći do rezultata do kraja njenog mandata na čelu Evropske službe za spoljne poslove krajem 2019.

Visoka predstavnica EU je ocenila da danas postignuti sporazum Prištine i Podgorice o rešenju graničnog spora izmedju Kosova i Crne Gore "pokazuje da i zamršena pitanja mogu biti rešena".

 

Ekaterina Zaharijeva, ministarka inostranih poslova Bugarske, predsedavajućeg EU, je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Federikom Mogerini rekla da su "pitanja vezana za odnose Beograda i Prištine veoma važna i evropska pespektiva za sve znači da članice EU i Unija svakako ne žele da se bilateralna pitanja i nerešeni problemi unose u EU".

 

"Prema tome", naglasila je bugarska ministarka, "sva pitanja koja još nisu rešena izmedju zemalja Zapadnog Balkana ili zemalja koje su već članice EU, moraju biti rešena pre ulaska u članstvo".

 

(Kurir.rs/Beta)

Foto Fonet/AP

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

iframe class="ams_webtv " src="http://www.adriamedia.tv/embed_player.php?media_id=98116&title=1" allowfullscreen="" webkitallowfullscreen="" mozallowfullscreen="" oallowfullscreen="" msallowfullscreen="">

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...