OVO JE KLJUČNI DOKUMENT ZA REŠAVANJE PROBLEMA KOSOVA: Posle NATO agresije, Srbija je ponovo učlanjena u UN u avnojevskim granicama
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

16. ciklus unutrašnjeg dijaloga o kosmetu

OVO JE KLJUČNI DOKUMENT ZA REŠAVANJE PROBLEMA KOSOVA: Posle NATO agresije, Srbija je ponovo učlanjena u UN u avnojevskim granicama

Politika -

BEOGRAD - Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović izjavio je danas u okviru 16. ciklusa unutrašnjeg dijaloga o Kosovu da bi zaboravljeni dokument koji se ticao ponovnog učlanjenja Srbije u UN mogao biti ključan za rešavanje kosovskog pitanja, dok bi za njegovog kolegu Živorada Jovanovića na tom putu trebalo voditi računa o četiri stvari koje Beograd nikako ne bi smeo da uradi.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na skupu "Geopolitički i bezbednosni aspekti mogućeg rešenja statusa Kosova" u organizaciji Faklteta za dilomatiju i bezbednost, predstavljeni su i rezultati ankete sprovedene medju studentima i gradjanima iz cele Srbije, uključujući i one sa Kosova, a koji su izmedju ostalog pokazali da je "Kosovo simbol srpskog identiteta".

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović u perodu od 1991. do 1993. godine izjavio je da Srbija mora da se priseti istorijskog dokumenta koji je stigao posle 5. oktorba, godinu dana nakon NATO agresije, a u kome je navedeno da molba za ponovno učlanjenje Srbije u UN podrazumeva avnojevske granice.

"Zašto se ta činjenica ne koristi da smo mi posle NATO agresije priznati u avnojevskim granicama, da smo pozvani da napišemo molbu sa tom činjenicom", upitao je Jovanović i dodao da bi ta činjenica trebalo više da se koristi u diplomatskom saobraćaju.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Jovanović je rekao da je taj dokument potpisao američki diplomata Ričard Holbruk, koji je bio jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Bivši ambasador SFRJ u Angoli i Savezni ministar inostranih poslova SRJ od 1998. do 2000. godine ocenio je da Srbija ne bi smela da odustane od pozivanja na Rezoluciju 1244 i toga da traži kompromis, ali ne na brisanom porstoru već na terenu medjuanrodnog prava i principa.

Jovanović je rekao da Srbija mora voditi računa o četiri nikako, a to je nema pristanaka na sporazume sa mimikrijom, na zamenu Rezolucije 1244, na razmenu dela teritroije - Kosova za EU, a ni normalizacije odnosa bez vraćanja 250.000 raseljenih.

"Ne bih želeo da budem deo generacije koja je prihvatila još jedan ultimatum Nemačke na 80. godišnjicu Minhenskog sporazuma", rekao je Živorad Jovanović.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je ocenio i da je Srbija otišla predaleko u davanju koncesija, te da je vreme da se Beograd zapita šta je za to dobio.

Učesnici skupa, medju kojima je bio i osnivač fakulteta Nenad Djordjević, ali i ostali predavači Fakulteta bivši general Branko Krga, Dušan Proroković, Andreja Savić, pored podsećanja na istorijat dijaloga Beograda i Prištine ocenili su i da bi održavanje medjunarodne konferencije o Kosovu, ali i celom Balkanu bilo neophodno ukoliko medjunarodna zajednica želi da od ovog dela Evrope napravi oazu mira.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Djurić izjavio je da će konačnu reč o modelima za rešavanje kosovskog problema dati gradjani, a ne velike sile i oni koji misle da drže konce u svojim rukama.

"Konačnu reč daće narod Srbije, neće to biti nijedna velika sila ni oni koji misle da imaju sve karte u svojim rukama", rekao je Djurić novinarima u pauzi skupa i izrazio zadovoljstvo intelektulnom mobilizacijom po pitanju rešavanja problema Kosova i Metohije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Upitan kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je inicirao dijalog i za mart najavio da će na osnovu predloga iznetih na okruglim stolovima dati stav o predlogu za rešenje kosovskog pitanja, to učiniti, Djurić je rekao da će to biti onda kada bude procenjeno da je trenutak najadekvatniji i da je u nacionalnom interesu Srbije.

Na pitanje da li će se gradjani o modelima izjašnjavati na referendumu, Djurić je rekao da se ne bi o tome izjašnjavao.

On je podsetio da su prethodno mišljenje o rešavanju kosovskog problema davali rektori pravnih fakulteta, privrednici, ekonomisti, predstavnici privredne komore, zdravstvenih institucija i organizacija, sportskih saveza, i najavio da će u narednom periodu to učiniti studenti, mladi, predstavnici Srba sa Kosova, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Dodao je da je do sada u dijalogu čuo dosta mudrosti, ali da je njegov lični utisak suštinska demografska bitka koju je neophodno voditi.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SRBIJI PRETI MASOVNO TROVANJE CIJANIDOM, UPOZORAVAJU STRUČNJACI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja