NOJE CIRHER CAJTUNG: Haradinaj i Tači vodeće mafijaške figure na Kosovu
Foto: Fonet, EPA

neuspeh zapada

NOJE CIRHER CAJTUNG: Haradinaj i Tači vodeće mafijaške figure na Kosovu

Politika -

Rat protiv Beograda nije dobila UČK (Oslobodilačka vojska Kosova - OVK) već NATO, a posle rata nije ostala zemlja koja se sama oslobodila, već zapadni protektorat koji je trebalo da izgradi institucije na temelju rezolucije UN i da pripremi rešenje pitanja statusa ali se i jedno i drugo ispostavilo kao pretežak zadatak, ocenjuje Noje cirher cajtung (NZZ).

foto: ETA

U tekstu povodom 10 godina nezavisnosti Kosova list piše da je "Zapad pri formiranju kosovske države dvostruko zakazao", prenosi Dojče vele.

Na Kosovu se, piše NZZ, "etablirao obrazac koji i danas obeležava odnos zapadnih sila s kosovskim elitama".

"Demokratija i pravna država bivaju žrtvovane kada ugrožavaju stabilnost i uračunljivost. Kada je bivši i sadašnji permijer Ramuš Haradinaj 2005. optužen pred Haškim tribunalom, šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen mu je priredio srdačan oproštaj i označio optuženog kao prijatelja. Nikakvo čudo što su i najodvažniji svedoci zaćutali s obzirom na pakt između protektorata i bivšeg komandanta", navodi list.

Šef UNMIK-a se posle pravdao. Rekao je da je veče uoči planiranih hapšenja 'imao poziv iz jedne prestonice' gde mu je rečeno da 'spusti loptu' oko čitave akcije zarad unutrašnjeg mira", navodi švajcarski dnevnik.

foto: EPA

List dodaje da je EU zamenila UN ali da to generalno ništa nije promenilo. "Iako je misija Euleks 2008. obećala da će hvatati i 'krupnu ribu', to se nije desilo. Nije nedostajalo novca, ali jeste odvažnosti i sposobnosti da se stupi u borbu s kriminalnim jezgrom političkog i ekonomskog poretka na Kosovu", dodaje NZZ.

U drugom tekstu na istu temu NZZ piše da su "deset godina kasnije razočaranje i protest zamenili nekadašnji entuzijazam, a Kosovo je ostalo zarobljeno u sivoj zoni izmedju konflikata prošlosti i nejasne budućnosti".

List navodi da se "vlada formirana u septembru sastoji od diskreditovanih bivših vodja pobunjenika, koji se, doduše, zalažu za proces normalizacije sa Srbijom, ali pre svega upadaju u oči svojim nacionalističkim agitovanjem".

"Novo je to što su se usprotivili svojim medjunarodnim zaštitnicima. Već doneta odluka o formiranju tribunala za rasvetljavanje zločina počinjenih u ratu na Kosovu, postala je politički sporna, da bi je Priština na kraju ipak prihvatila. Slično je i sa liberalizacijom viznog režima sa EU. Ona je već dogovorena, ali nije uvedena, jer Priština odbija da se odrekne nekoliko kvadratnih kilometara teritorije", dodaje NZZ.

foto: Profimedia, AP

"Uz manjkavosti na planu demokratizacije i borbe protiv korupcije, to je dovelo do velikog zaostajanja Kosova na putu ka EU. To je Brisel jasno stavio do znanja prezentirajući strategiju proširenja na Zapadni Balkan", ocenjuje švajcarski dnevnik.

List dodaje da su "mladi Kosovari zaglavljeni u zemlji" dok je "mafijaškim vodećim figurama kao što su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj to svejedno" pošto su "uz pomoć svojih veza iz rata stvorili unosne privatne imperije i nisu mnogo zainteresovani za korake liberalizacije, jer bi ona mogla da ih ugrozi".

"Oni su odgovorni za to što je Kosovo najkorumpiranija zemlja Balkana sa drugom po visini stopom nezaposlenosti", navodi Noje cirher cajtung.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO JE OPTUŽNICA PROTIV ZORANA MARJANOVIĆA! Ćerka bila na nasipu, dok joj je otac ubijao majku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track