Da li se tržište kriptovaluta obrušava ili je u pitanju samo trenutni pad? + Besplatna e-knjiga “Kako trgovati cenom kriptovaluta“
Foto: Promo

Da li se tržište kriptovaluta obrušava ili je u pitanju samo trenutni pad? + Besplatna e-knjiga “Kako trgovati cenom kriptovaluta“

Politika -

Tržište kriptovaluta naglo je palo od početka ove godine, što je navelo mnoge da se upitaju da li je ovo dokaz da je došlo do pucanja mehura. Jedni smatraju da će vrednost kriptovaluta nastaviti da pada, dok drugi tvrde da je u pitanju dobrodošla korekcija na tržištu i da će kratkoročno i srednjeročno digitalne valute ponovo dobiti na vrednosti. Ko je u pravu?

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom kriptovaluta (takozvani finansijski ugovori za razliku, engl. CFD-i) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni priručnik “Kako trgovati cenom kriptovaluta”. Priručnik je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti putem linka ispod.

Besplatni priručnik “Kako trgovati cenom kriptovaluta” preuzmite ovde.

foto: Promo

Postoje dobri razlozi zašto su kriptovalute osetno opale u poslednje vreme. Najznačijniji problem predstavlja narastajući regulatorni rizik, jer su mnoge države, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Indiju, SAD, najavile da će zaoštriti svoj stav prema kriptovalutama, odnosno uvesti pravila u polje koje je bilo neregulisano. Grupa G-20 je najavila da će u martu raspravljati o načinima kako da se reguliše ova oblast. Međutim, neki posmatrači su optimistični i smatraju da bi uvođenje reda u kripto svet imalo pozitivan efekat jer bi dovelo do šireg prihvatanja kriptovaluta.

Drugi glavni faktor koji (je) vrši(o) pritisak na kriptovalute predstavlja bezbednost i brzina transakcija. U hakerskom napadu na japansku berzu kriptovaluta Coincheck, krajem januara, ukradeno je preko 500 miliona dolara tržišne vrednosti kriptovalute NEM. Što se tiče brzine obavljanja transakcija, najstarija kriptovaluta, bitkoin, stoji posebno loše jer tehnološki postupak potvrde transakcija ne obezbeđuje blagovremenost i preko potrebnu brzinu.

Osim toga, Facebook je odlučio da na svojoj platformi više ne prihvata reklame za kriptovalute. Takođe, nekoliko najvećih svetskih banaka odlučilo je da onemogući obavljanje transakcija koje za predmet imaju kupoprodaju kriptovaluta time što se njihovim kreditnim karticama neće više moći vršiti plaćanja u te svrhe.

Krajem januara, Nasdaq je objavio da "nastavlja da razmatra" da li će se pridružiti berzama u Čikagu u pogledu izdavanju fjučersa. Krajem prošle godine, vest da Čikaška robna berza izdaje fjučers na bitkoin podstakla je vrtoglav rast cena. Odluka Nasdaq-a očekuje se ove godine i ukoliko bude pozitivna, podržala bi rast kriptovaluta.

Besplatni priručnik “Kako trgovati cenom kriptovaluta” preuzmite ovde.

Bitcoin

Od početka godine do danas (9. februara), cena Bitcoin-a je opala oko 37%. Bitkoin je uglavnom bio pod uticajem gore navedenih vesti.

Ethereum

Ova kriptovaluta je jedina od važnijih koja nije opala od početka godine, već je (9. februara) zabeležila rast oko 13%. Cena Ethereum-a nema tendenciju da sledi kretanje cene Bitcoin-a kao druge kriptovalute.

Dash

Dash je takođe doživeo turbulentan početak godine izgubivši oko 40% svoje vrednosti.

Litecoin

Od početka januara, cena Litecoin-a je pala za oko 32%. Kao i u slučaju drugih kriptovaluta, na Litecoin su uticali problemi vezani za regulativu i bezbednost. Što se pozitivnih vesti tiče, u februaru je objavljeno da će kompanija pod nazivom LitePay omogućiti prihvatanje, odnosno obavljanje transakcija Litecoin-om.

Besplatni priručnik “Kako trgovati cenom kriptovaluta” preuzmite ovde.

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track