ANALITIČAR SRĐAN PERIŠIĆ: Dobra politika taktiziranja i oslanjanja na Rusiju
Foto: Printscreen N1

DRŽASTI SE RUSIJE DOK SE NE VIDI ŠTA ĆE BITI SA EU

ANALITIČAR SRĐAN PERIŠIĆ: Dobra politika taktiziranja i oslanjanja na Rusiju

Politika -

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić ocenio je da Srbija treba da se drži Rusije dok se ne vidi kakav će biti odnos nove vlade u Berlinu prema Moskvi, i dok se ne završi unutrašnja transformacija EU, koja prema njegovom mišljenju, svakako sledi.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov završava dvodnevnu posetu Srbiji. Posle sinoćnjeg susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lavorov je danas razgovarao i sa premijerokom Anom Brnabić i svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ruski šef diplomatije ponovio je u Beogradu da zemlje ne smeju da se stavljaju pred "lažni izbor" - da su ili sa Zapadom ili s Rusijom. Sa tim su se saglasili i njegovi sagovornici, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Beograd neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

Perišić je u Danu uživo TV N1 rekao da Srbija na sastancima sa ruskim zvaničnicima uvek ponavlja da će se držati vojne neutralnosti i da neće uvoditi sankcije Rusiji, upravo jer joj, kako kaže, predstavnici Zapada uvek postavljaju ista pitanja.

“Srbija je zauzela takvu politiku - bez obzira na proklamovani cilj ulaska u EU - da ipak neće odustati od saradnje sa Rusijom i da neće slediti zapadnu politiku prema Rusiji. Mislim da se čeka šta će biti na relaciji Nemačka-Rusija, kakve će stavove zauzeti nova vlada u Berlinu i šta će biti sa EU”, ocenio je gost Dana uživo.

foto: Dragana Udovičić

Smatra i da je EU pred velikom transformacijom, te da je više nemačkih zvaničnika u prethodnom periodu iznosilo ideju o Evropi u više brzina, gde će osnivači Evropske ekonomske zajednice biti jezgro Unije, a zatim će ostale članice biti u drugom, pa i trećem prstenu.

“Hteli, ne hteli, Beogrdu se nameće taktiziranje s vremenom. EU sa svojom najavljenom perspektivom (za Zapadni Balkan) ustvari nije navela šta nju čeka u narednom periodu. Ni oni sami ne znaju, ali očekuju posle formiranja vlade u Berlinu, da se krene u razgovore u kom pravcu će da ide. Beogradu ne ostaje ništa drugo nego da čeka, nadajući se promeni odnosa Brisela i Moskve”, ističe Perišić i poručuje da je stoga “politika čekanja, taktiziranja i oslanjanja na Rusiju veoma dobra”.

Kaže i da je 2025, koja se u strategiji EU pominje kao mogući datum ulaska Srbije i Crne Gore u EU, daleko i da se taj rok lako može pomeriti i posle 2030. godine.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

“Interesi Brisela su pre svega da zemlje Zapadnog Balkana nekako objedini, i tu se traži da Srbija napravi korak od Rusije (…) I tu EU nastoji da ovde sačuva geopolitičke pozicije, objedinjavanjem zemalja Zapadnog Balkana, gde će imati kopču sa Briselom, ali isto da budu na distanci prema Rusiji. One neće biti članice EU. Samo kopča, veza, gde će biti udaljene od Moskve”, ocenjuje on.

Perišić kaže i da niko ne zamera Srbiji dobre odnose sa Rusijom, kao ni npr. Sloveniji koja je članica Unije, ali da se Beogradu sa Zapada jasno stavlja do znanja da ne bi trebalo da uđe u čvršće saveze sa Moskvom.

Smatra i da su neosnovane optužbe Zapada da Rusija remeti mir i bezbednost na Balkanu, i ističe da Moskva naprotiv želi da očuva stabilnost u regionu kako bi ostvarila svoj ekonomski interes, a to je izgradnja gasovoda.

Kada je reč o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Perišić kaže da se Srbija, usvajanjem sporazuma sa Rusijo u parlamentu 2012. godine, obavezala da osoblju tog centra da diplomatski status.

foto: Dragana Udovičić

Perišić smatra da Rusi centrom u Nišu žele svetu da pokažu da u ovom regionu nastupaju humanitarno, i podseća da je taj centar potpuno otvoren i da svi mogu da vide čime se bavi.

S druge strane, na Kosovu se, kako kaže, nalazi američka baza Bondstil koja je potpuno zatvorena i koja je, kako tvrdi, posle Nemačke, najveći obaveštajni centar na svetu.

(Kurir.rs/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) LAVROV SVEČANO DOČEKAN U HRAMU SVETOG SAVE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track