Jeremić sutra u Bernu

Jeremić sutra u Bernu

Politika -
Osim bilateralnih veza, očekuje se da će u centru pažnje susreta Jeremića i Burkhaltera biti saradnja dve zemlje tokom zajedničkog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 2014. i 2015.

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić boraviće sutra u jednodnevnoj poseti Švajcarskoj, gde će mu domaćin biti ministar spoljnih poslova Didije Burkhalter.

Osim bilateralnih veza, očekuje se da će u centru pažnje susreta Jeremića i Burkhaltera biti saradnja dve zemlje tokom zajedničkog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 2014. i 2015. godine.

Predsedavanje OEBS-om bilo je glavna tema i prethodnog susreta šefova diplomatije Srbije i Švajcarske, u martu.

Članice OEBS-a donele su 10. februara u Beču odluku o zajedničkom, sukcesivnom predsedavanju Švajcarske i Srbije tom organizacijom, na čijem čelu će se 2014. godine naći Švajcarska, a godinu dana kasnije Srbija. Sukcesivno predsedavanje je novi model za OEBS, a Švajcarska i Srbija su se sagasile da blisko saraduju i uspostave zajedničke prioritete tokom dvogodišnjeg predsedavanja.

Ti prioriteti, kako je ranije saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske, uključuju jačanje uloge OEBS u rešavanju kriza i sukoba, jačanje napora u rešavanju postojećih sukoba i saradnju sa susednim regionima u Aziji, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

Vaća pažnja, kako je naglašeno, biće posvećena novim pretnjama po bezbednost, kao što su organizovani kriminal, međunarodni terorizam i pretnje putem interneta, a dve zemlje će se takođe baviti mogućim institucionalnim reformama u OEBS.

Srbija će se 2015. godine prvi put u svojoj istoriji naći na čelu ove organizacije koja okuplja 56 zemalja sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track