VUČIĆ: Hoću Merkelovu da dovedem u Šumarice!
Foto: Beta/Milan Obradović

NEMAČKA KANCELARKA DOČEKUJE PREDSEDNIKA SRBIJE U BERLINU

VUČIĆ: Hoću Merkelovu da dovedem u Šumarice!

Politika -

To bi bilo zalečenje velikih rana između srpskog i nemačkog naroda. Ako bih u tome uspeo, to bi bila još jedna od velikih stvari koje smo uspeli da uradimo za našu budućnost, kazao šef države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra, na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, u zvaničnoj poseti Berlinu, gde će biti dočekan uz najviše državne i vojne počasti!

Vučić je kazao da se ozbiljno sprema za razgovor sa šeficom nemačke vlade, najvažnijim evropskim liderom, i najavio da će pozvati Merkelovu da poseti Srbiju ove ili sledeće godine, kada će pokušati da realizuje ideju da zajedno posete Šumarice.

Teme EU, Kosovo...

- Pozvaću kancelarku Merkel da poseti Srbiju ove ili sledeće godine, kada bude imala vremena, jer je sada čeka dosta posla. Imam određene ideje za Kragujevac i da zajednički možda odemo u Šumarice. To bi bila velika stvar. Mislim da bi to bilo zalečenje velikih rana iz prošlosti između srpskog i nemačkog naroda i ako bih u tome uspeo, to bi bila još jedna od velikih stvari koje smo za našu budućnost uspeli da napravimo - kazao je Vučić i ocenio da to što će biti dočekan uz najviše vojne počasti govori o poštovanju koje Merkelova i Nemačka imaju prema Srbiji.

- Mislim da ne postoji niko od lidera, ne odavde, već lidera van ovog prostora, koji su toliko puta kao ja razgovarali i bili primani kod kancelarke. Suština je u tome da morate da se spremite za taj razgovor. Šta ću ja sad da se bavim beogradskim izborima u utorak kad sam kod Angele Merkel? Glava me boli, dve noći moram da se spremam za taj sastanak da ne bih osramotio Srbiju. Teme će biti evropski put Srbije, Kosovo i Metohija, moram s Merkelovom da razgovaram o tome - naveo je Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Osim toga, dvoje državnika, kako je najavljeno, razgovaraće i o bilateralnim odnosima, regionalnim i ekonomsko-političkim pitanjima.

Odlasku u Berlin prethodio je gust diplomatski raspored šefa države. Bio je protekle sedmice domaćin ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, a danas će razgovarati s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i evropskim komesarom Johanesom Hanom, dok u četvrtak putuje u Sofiju na sastanak s Federikom Mogerini i liderima zapadnog Balkana.

foto: Beta/Milan Obradović

Gust raspored

Vučić je kazao da je veoma zadovoljan gustim rasporedom aktivnosti, jer su one značajne za građane Srbije:

- To su važne stvari za zemlju, ti razgovori su od izuzetnog značaja za građane. Moja obaveza i odgovornost, za to sam izabran, jeste da radim taj posao. Voleo bih da ponekad mogu više da pomognem mojim drugarima, prijateljima, dobrim ljudima sa liste jer su predstojeći beogradski izbori važni zbog mnogo razloga.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Aleksandra Joksimović

VAŽNI LIČNI ODNOSI VUČIĆA I MERKELOVE

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da je EU, naročito posle usvajanja Strategije proširenja za zapadni Balkan vratila fokus na region, gde je Srbija prioritetna zemlja:

- Podrška Nemačke je od izuzetnog značaja, što se tiče prijema u EU i očekivane normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Dobri i lični odnosi Vučića i Merkelove su važni, imajući u vidu značaj Nemačke u evropskoj arhitekturi.

foto: Vladimir Šporčić

Žika Šarenica šalje poklon kancelarki

ŽENSKA ŠAJKAČA I ČARAPE U BOJI SRPSKE ZASTAVE

Kandidat na listi „Zato što volimo Beograd - Aleksandar Vučić“ i novinar Živorad Nikolić juče je Vučiću uručio leptir-mašnu u bojama „Žikine šarenice“, kao i „žensku“ šajkaču i čarape u bojama srpske zastave za nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Biljana Bojić - Foto: Beta/Milan Obradović; Fonet/Zoran Mrđa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track