NASTAVLJA SE DIJALOG U BRISELU: Beograd i Priština danas o ZSO, slobodi kretanja, tablicama...
Foto: Zorana Jevtić

Srpsku delegaciju predvodi Marko Đurić

NASTAVLJA SE DIJALOG U BRISELU: Beograd i Priština danas o ZSO, slobodi kretanja, tablicama...

Politika -

Beograd i Priština danas će u Briselu nastaviti tehničke razgovore o primeni Briselskog sporazuma.

foto: Nebojša Mandić

Predviđeno je da razgovori traju dva dana i da se razmotri puna primena svih postignutih i implemetacija još neprimenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština. Ekspertske delegacije Beograda i Prištine, predvođene direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i glavnim pregovaračem Prištine Avnijem Arifijem, jednim od najbližih saradnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, danas pre podne u Briselu praktično nastavljaju razgovore, koji su bili otkazani 16. januara zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Izvori iz Evropske komisije za Tanjug kažu da se očekuje da razgovori dve strane budu konstruktivni i usmereni na rezultate u primeni otvorenih pitanja iz Briselskog sporazuma.

foto: Aleksandar Jovanović

Navodi se da će se prvog dana razgovarati o pitanjima kao što su primena dogovora o slobodi kretanja i registarskim tablicama, upravljanju administrativnim prelazima i sprovođenju dogovora o pravosuđu. Dva velika otvorena pitanja - formiranje Zajednice srpskih opština i energetika trebalo bi da budu na dnevnom redu drugog dana sastanka u zgradi Evropske službe za spolje poslove u Briselu.

"Puna implementacija svih dogovora u dijalogu je važna za napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU", napominju iz Brisela i pred ovu rundu razgovora.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track