(KURIR TV) JUNKER: Srbija najviše napredovala od zemlja članica VUČIĆ: U dijalogu i Beograd i Priština moraju biti jednako nezadovoljni
Foto: Marina Lopičić

SUSRET U BEOGRADU

(KURIR TV) JUNKER: Srbija najviše napredovala od zemlja članica VUČIĆ: U dijalogu i Beograd i Priština moraju biti jednako nezadovoljni

Politika -

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han sastali su se, u sklopu svoje turneje po Zapadnom Balkanu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razlog dolaska evropskih zvaničnika je predstavljanje nove Strategije proširenja i obnovljene dinamike i interesa EU za region.

18.44 - Mi moramo da napravimo kompromise i to vam govorim u trenutku kada to nije dobro da kažem i zbog toga gubim političke poene. Znam da je to najvažnije pitanje koje čeka Srbiju, ako to ne budemo to uradili, udavićemo se u svojoj prošlosti, dodao je Vučić.

18.41 - Srbiji nisu potrebne nikakve lekcije, to je velika nacija. EU je zajednica koja se stara za dobrobit svojih građana, ali pre svega zajednica vrednosti. Mi nećemo tražiti od ministra spoljnih poslova da uraditi harakiri. Mi želimo dobru saradnju. Prošlost postoji, ali iz nje moramo izvući poruke. Državnici prolaze, a nacije ostaju, dodao je Junker.

18.40 - Mi nećemo biti u sukobu sa Albancima i oni neće biti u sukobu sa nama ako postignemo dogovor. To je od presudnog značaja. Uložićemo sve napore ka tim pregovorima, rekao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

18.36 - Što se tiče pravno obavezujućeg dokumenta, to je za nas najteže pitanje i pitanje za našu budućnost. Moramo žene da zaštitimo bolje i to je jedna od evropskih tekovina o kojima moramo da brinemo. Važnije je da ljubimo zemlju dece svoje, a ne zemlju po kojoj su hodali naši preci, citiraću našeg poznatog pisca. Od mene nećete slušati junačke priče iako sam dovoljno hrabar da kažem šta su stavovi Srbije. U Briselu 22 zemljice članice su priznale nezavisnost Kosova i oni očekuju da Priština bude član UN. Pet zemalja to ne bi želeo. U svim tim okvirima moramo da pronađemo rešenje u kojima će i Beograd i Priština ponešto da izgube i da i jedni i drugi pomalo budu nezadovoljni. Nemoguće je ubeđiti građane Srbije da prihvate da oni treba da daju sve, a da ne prihvate ništa, rekao je Vučić.

foto: Prinscren

18.34 - Srbija je već prešla deo puta, i to impresivni deo puta. Međutim, ima još nekih problema, naročito kada je reč o vladavini prava, potrebno je da se još neke stvari promene i da postoji pravno obavezujući sporazum sa Prištinom. To je veoma teško ali sam uveren da će uspeti to da reši, istakao je Junker.

18.32 - Sporovi koje zemlje imaju među sobom moraju biti rešeni pre pristupanja EU. Mi želimo da se normalizuju odnosi sa Prištinom i nije na nama da kažemo koji će biti karatker sporazuma, već na Beogradu i Prištini. Posle današnjeg sastanka, mogu da kažem da je Srbija deo Evope i kada uslovi budu ispoštovani, pristupiće EU, zaključio je Junker.

18.30 - Razgovaraćemo sa svakom zemljom kandidatom i oceniti koliki je napredak postignut. Srbija je među zemljama koja je najviše napredovala. Kada je reč o datumu pristupanja, on zavisi od Srbije. Znam da ima veliki broj ljudi koji govori o toj 2015. godini, to nije obećanje, to su perspektive. To je indikativni datum, zemlja koja želi da pristupi EU mora biti ohrabreni na tom putu. Srbija je pokrenula određeni broj reformi koje zaslužuju naše poštovanje i divljenje, ali su ostale o vladavini prava i osnovnim pravima, dodaje Junker.

foto: Printscreen

18.28 - Ovo je grad koji volim da posetim, ali sam bio sam jednom, ovo je drugi put, a uskoro sledi i treća. Želeli smo komesar Han i ja da putovanje po zapadnom Balkanom bude i u Srbiji. Mi često pričamo u Briselu o Srbiji, ali ja sam želeo da otvoreno pričam sa vama. Ova etapa našeg putovanja se odvija posle usvajanja strategije i ova poseta je nekoliko meseci pre nego što se u Sofiji održi Samet EU zapadni Balkan. Za nas je to prioritetni značaj, EU nije kompletna bez zapadnog Balkana, rekao je Junker.

18.27 - Hvala na poseti Beogradu i Srbiji i želim vam da se osećate kao kod kuće.

18.24 - Mnogo posla Srbija ima na putu ka EU. Došli smo do onoga što je najteža prepreka, to je pronalaženje rešenja dijaloga sa Prištinom. Imao sam veoma otvoren razgovor sa Junkerom i Hanom, kojeg smatram iskrenim prijateljem i Srbije i regiona. Razgovarali smo šta je to potrebno da uradimo da bismo bili deo porodice EU, navodi Vučić.

foto: Marina Lopičić

18.22 - Za Srbiju EU nije samo cilj, već proces koji nam donosi bolje standarde, u svim oblastima društvenog života. Za nas to znači da iako pre 5 godina nije postojao zdravstveni indeks, bili smo poslednji, danas smo pretekli najmanje 5 zemalja. To je taj evropski put na kome moramo da radimo svakodnevno, i to činimoi uz podršku EU, ali i standardi koje sami dostižemo, dodao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

18.20 - "Poseta je za nas značajan podsticaj da nastavimo ka EU. Kada smo pričali o nekim okvirnim datumima, znao da sam da tražim nešto što nije tako jednostavno. Srbija pozdravlja strategiju koja je predstavljena početkom ovog meseca i daje nam podstrek", rekao je na početku obraćanja Vučić.

18.19 - Počela konferencija

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track