TRIVAN U BORU: Srbija će u naredne 3 godine u ekologiju morati da investira 15 milijardi evra
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

poseta

TRIVAN U BORU: Srbija će u naredne 3 godine u ekologiju morati da investira 15 milijardi evra

Politika -

BOR - Srbija će u naredne dve, tri decenije u ekologiju morati da investira 15 milijardi evra, a deo tih sredstava otići će za investiranje u najmanje 300 sistema za prečišćavanje voda, izjavio je danas u Boru ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

"U Boru je završena topionica bakra, ali gradiće se i kolektor otpadnih voda u Rudarsko - topioničarskom basenu", rekao je Trivan tokom posete RTB "Bor".

On je kazao da je sledeća stvar koja se u Boru mora raditi remedijacija zemljišta, jer je u slivu Borske reke i Timoka, na površini od 856 kvadtratnih kilometara, zemljište zagadjeno.

"To je skup posao. Ali, ima li ičeg skupljeg od zdravlja ljudi", rekao je Trivan.

On je dodao i da poglavlje 27, o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, predstavlja najskuplji posao, jer je budućnost u zaštiti životne sredine.

Prema njegovim rečima, prioritet je, ipak, izrada projekto-tehničke dokumentacije, čija izrada košta od nekoliko miliona do nekoliko desetina miliona evra.

Ministar je kazao da će Vlada Srbije pomoći lokalnim samoupravama da izrade projektno-tehničku dokumentaciju, a nakon izrade će se ići u realizaciju i potragu za investitorima.

Prema njegovim rečima, u Boru i ostalim gradovima u Srbiji potrebno je uraditi i remedijaciju zemljišta, a tim povodom ministarstvo ekologije ove godine pokrenuće akciju pošumljavanja stotina hektara.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track