STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI OBRAZLAGAO ZAKONE: Predloženo da kazne za pucanje i remećenje javnog reda i mira budu i do 150.000 dinara
Foto: Printscreen

Juče Utvrđivali dnevni red 6 sati, danas ih čeka puno posla

STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI OBRAZLAGAO ZAKONE: Predloženo da kazne za pucanje i remećenje javnog reda i mira budu i do 150.000 dinara

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije danas je nastavila sednicu razmatranjem izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, zakona o policiji i o javnom redu i miru.

Na dnevnom redu je, između ostalog, niz zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, koje obrazlaže potpredsednik vlade i resorni ministar Nebojša Stefanović.

foto: Printscreen

Pre početka sednice, Stefanović je sa direktorom policije Vladimirom Rebićem u holu Doma Narodne skupštine obišao izložbu koja je posvećena tragičnim posledicama saobraćajnih nezgoda u Srbiji.

Izložba je postavljena s obzirom da je jedna od tačaka dnevnog reda Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a resorno ministarstvo želelo je da ukaže na posledice prebrze vožnje ili upravljanja autobomila pod dejstvom alkohola, kao najčešćih uzroka nesreća.

foto: Printscreen

Stefanović je danas izjavio da je cilj seta zakona iz tog resora koji se nalaze pred poslanicima Skupštine Srbije, očuvanje bezbednosti građana i njihove imovine i podrška u ostvarivanju njihovih ustavnih prava i sloboda. Obrazlažući izmene i dopune Zakona o policiji on je kazao da je predviđeno formiranje elektronske platforme za razmenu podataka i informacija između organa uključenih u borbu protiv svih oblika kriminala a to predstavlja i osnov za uspostavljanje, kako je naveo, nacionalno-kriminalističko-obaveštajnog sistema.

On je kazao da isti cilj ima i Predlog zakona o DNK registru koji će značajno doprineti efikasnosti i ekonomičnosti krivičnog postupka, kao i ostvarivanju bezbednosti medjunarodne razmene podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela. Stefanović je rekao da je predvidjeno uvođenje nacionalnog DNK registra koji će u punom kapacitetu biti uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu.

foto: Printscreen

On je kao značajan istakao i Predlog zakona o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova koji unapredjuje sistem vodjenja i obrade podataka i evidencije, istovremeno obezbedjuje efikasno vodjenje postupka u čiju svrhu se ti podaci obradjuju.

Predlog zakona o stranicma detaljnije i preciznije reguliše oblast legalnih migracija, uslove apliciranja za vizu i postupak provere o podnetom zahtevu za vizu, a po prvi put se u zakon uvodi BIA koja će vršiti bezbednosne provere stranaca kroz njihovu evidenciju, rekao je ministar.

Predlog zakona o strancima i Predlog zakona o azilu, kako je naveo, stvoriće uslove za unapređenje borbe protiv prekograničnog kriminala i zaštite javnog poretka, kao i za postizanje viskog stepana bezbednosti Srbije.

On je obrazlagao i izmene Zakona o javnom redu i miru koje predviđaju povećanje kazni za korišćenje pirotehničkih sredstava. Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 časova rada u javnom interesu umesto dosadašnje kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

foto: Marina Lopičić

Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem zakonu od 50.000 do 150.000 dinara.

Inače, na dnevnom redu sednice su 32 tačke, među kojima i Predlog zakona o policiji, kao i izmene Zakona o javnom redu i miru. Pred poslanicima su i Predlog zakona o strancima, Predlog zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Predlog zakona o graničnoj kontroli, Predlog zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, Predlog zakona o nacionalnom DNK registru, kao i Predlog zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, koje je podnela Vlada Srbije. Narodna skupština razmatraće predlog dopuna Zakona o državljanstvu Republike Srbije, koji je podnela Vlada.

Podsetimo, sednica je počela u utorak kada su poslanici utvrđivali dnevni red, što je trajalo nešto manje od šest sati s obzirom da je, pored 32 tačke koje je predložila predsednica Skupštine Maja Gojković, bilo još skoro 200 predloga tačaka za dopunu dnevnog reda.

foto: Marina Lopičić

Dopune dnevnog reda koje je uglavnom predložila opozicija su odbijene.

Prvi radni dan prolećnog zasedanja protekao je mirno, ali povremeno se govorilo i o izborima za odbornike Skupštine Beograda.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi zakona o strancima, azilu i privremenoj zaštiti, o graničnoj kontroli, evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, o nacionalnom registru DNK i o jedinstvenom matičnom broju građana.

Na dnevnom redu su i dopuna Zakona o državljanstvu Srbije, a poslanici treba da se izjasne i o više predloga zakona o potvrdjivanju medjudržavnih sporazuma.

foto: Marina Lopičić

Pred poslanicima je i izbor predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, kao i odluke o prestanku funkcije člana Komisije za hartije od vrednosti, koje je podneo Odbor za finansije.

Skupština će razmatrati predlog odluke o izboru predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku, predloge o izboru predsednika sudova i zamenika javnog tužioca, kao i predloge o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog apelacionog suda, Osnovnog suda u Novom Sadu, Privrednog suda u Leskovcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru.

Biće birani i predsednici sudova na predlog Visokog saveta sudstva, a biće razmatrano i razrešenje i imenovanje članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji su odvojeno podneli šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović i šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track