BRNABIĆ O IZVEŠTAJU FATF: Nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca
Foto: Fonet/Vlada Srbije

premijerkina reakcija

BRNABIĆ O IZVEŠTAJU FATF: Nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, te podseća da je naša zemlja to pokazala u vreme migrantske krize kada je, dodaje, dobila i pohvale od Evropske komisije i zemalja širom sveta, ne samo zbog humanog postupanja s migrantima, već i zato što je sprečila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Brnabić je u obraćanju na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, a u vezi s izveštajem međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekla da su u tom izveštaju korišćeni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU.

Srbija se, naime, našla na listi za monitoring FATF, a neki su mediji, ali i pojedini političari preneli da je ona na "crnoj listi" zajedno sa zemljama koje učestvuju u pranju novca, ničim to ne sprečavaju i doturaju novac terorističkim organizacijama.

Brnabić, međutim, napominje da to nije tačno i da je Srbija od tog izveštaja kojim je stavljenja pod monitoring već napredlovala i usvojila čak šest sistemskih zakona kojima se ova oblast bolje sistemski uređuje.

"Osim toga smo implementirali 35 od 40 preporuka iz tog izveštaja i jedina smo zemlja u regionu koja je procesuirala i osudila pravosnažnim presudama i fizička i pravna lica za krivično delo pranje novca", rekla je premijerka.

Ponovila je da izveštaj FATF ne odražava stanje stvari danas u Srbiji, te navela da je osim EK još 15 članica FATF bilo nedvosmisleno protiv toga da se Srbija stavi "pod prismotru" i čak istupilo sa sastanka tražeći argumentovano da se Srbija ne stavlja na tu listu.

Među njima su bile Kina, Turska i Rusija, ali i Italija, Švajcarska, Južna Afrika i mnogo drugih zemalja kao i Svetska Banka koja je posmatrač.

"Svi oni su rekli da mora da se prizna da je Srbija učinila u poslednjih godinu dana značajne strateške pomake, mnogo uradila i ima političku volju na najvišem nivou predsednika Republike, predsednika vlade i potpredsednika, ministra unutrašnjih poslova koji vodi koordinaciono telo za rešavanje ostalih preporuka zbog čega nisu bili za usvajanje izveštaja", rekla je Brnabić, dodajući da je, nažalost, "jedna zemlja, a to je bez sumnje SAD, insistirala da se izveštaj ipak usvoji".

Time je, kako je rekla, Srbija došla pod pojačani monitoring uprkos protivljenju svih ovih zemalja prevashodno i pre svega EK, koja prvi put nije preuzela ovu listu, što je pokazatelj da je Srbija uradila mnogo.

"Mogu da garantujem da će Srbija do kraja leta usvojiti i apsolutno implementirati sve preporuke tog izveštaja i videćemo da li ćemo i tada biti na toj listi", podvukla je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Vlada Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track