MUSTAFA JUSUFSPAHIĆ: Islamska zajednica Srbije, želi jedinstvo muslimana, a oni su rasparčani, razdvojeni a često i indoktrinirani.
Foto: Beta

nema politike u džamijama

MUSTAFA JUSUFSPAHIĆ: Islamska zajednica Srbije, želi jedinstvo muslimana, a oni su rasparčani, razdvojeni a često i indoktrinirani.

Politika -

BEOGRAD - Muftija Beogradski i vojni, Mustafa Jusufspahić, izjavio je da Islamska zajednica Srbije i Muftijstvo beogradsko ni na koji način nije učestvovalo u predizbornoj kampanji za beogradske izbore i ponovio da je muslimanima Srbije kolevka Srbija, a Srbima rođenim na Kosovu je, kaže, kolevka tamo.

ISZ, ističe, nije dozvolila da džamije i moltiveni prostori - mesdžidi budu pozornice ili govornice u svrhu promovisanja bilo koje politčke partije.

foto: Beta

"Strogo sam zabranio svojim imamima širom Beograda bilo kakvo kontaktiranje sa političkim strankama kao i 'savetovanje' za koga bi trebalo da se glasa", rekao je muftija Mustafa Jusufspahić u intervjuu za Radio IZS "Glas muslimana Srbije".

Primetio je da su muslimani Beograda, međutim, dočekali da, kako je rekao, jedna politička partija u predizbornoj kampanji otvori verski molitveni prostor u centru Beograda.

"Čitao sam naslov na nekom portalu na kome stoji da je nakon stotinu godina u Beogradu konačno otvoren mesdžid i klanjan džuma namaz (velika molitva petkom). Naši vernici znaju da smo u proteklih dvadeset godina organizovali verski život i otvorili 15 mesdžida širom Beograda tako da su ovakvi naslovi, nažalost, bili samo deo predizborne kampanje u kojoj se, kako je poznato, ne biraju načini za postizanje cilja", rekao je Mustafa Jusufspahić..

Najveća tuga je, kaže, što se cilj takvih političara nakon objavljenih rezultata meri ne procentima nego promilima osvojenih glasova i time se oslikava njihova podrška koju imaju među muslimanima Beograda.

foto: Filip Plavčić

"Takvi su prepoznati i kažnjeni te doživeli fijasko. Broj njihovih glasača je duplo manji i od glasačkih mesta gde su imali svoje predstavnike što će reći da ni svi njihovi ljudi nisu glasali za njih", rekao je Jusufspahić.

Islamska zajednica Srbije, kaže, želi jedinstvo muslimana, što u Srbiji nije slučaj.

Muslimani su, nažalost, kaže, rasparčani, razdvojeni a često i indoktrinirani.

"Muslimani su postali deo političkog dogovora, masa za sagorevanje i energija kojom se ostvaruju nacionalni interesi. Ja to vidim kao zloupotrebu i rušenje osnovnih imperativa naše čiste vere o jedinstvu i zajedništvu", naveo je.

Često kada to kaže, primetio je, biva ili pogrešno shvaćen ili zlonamerno interpretiran tako što njegove reči potpuno budu izvučene iz konteksta.

Nekome je, kaže, to potrebno, a on bi najradije da zaćuti kako takvima ne bi dao povoda i prostora da ga razapinju.

Budući da je njegova izjava da Kosovo treba da ostane sastavni deo Srbije, odnosno da Srbija treba da ostane celovita, naišla na oštre reakcije nekih poglavara - muftija iz regiona, Mustafa Jusufspahić je, upitan da objasni kako je do toga došlo, rekao da je nedavno u jednom beogradskom mediju govorio o jedinstvu i problemima cepanja muslimana od rascepa Jugoslavije.

"Tu sam rekao da mi je kao muslimanu najmrže delo ono koje razdvaja porodicu, koje zavađa ljude. Meni kao muslimanu je veoma krivo što smo u jednoj zemlji imali šest miliona muslimana i što se ta zemlja razbila i otišla u dalja cepanja", naveo je.

Bog nas je, kazao je, dao da se na ovoj ili onoj zemlji rađamo određene vere i nacije i to su kolevke svakoga od nas.

"Muslimanima Srbije je kolevka Srbija, Srbima rođenima na Kosovu je kolevka tamo. Niko od nas nije mogao birati gde će se roditi. U tom smislu sam govorio i ne verujem da je to pogrešno. Mi moramo biti spona među ljudima. Zbližavati a ne ratovati. Deci svojoj u emanet mir ostaviti", kazao je Mustafa Jusufspahić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track