(FOTO) SRPSKOM PREDSEDNIKU UKAZANA VELIKA ČAST U RUMUNIJI: Na svečanoj večeri u Bukureštu Vučiću pokazana sablja Obrenovića
Foto: Predsedništvo Srbije

poseta susedima

(FOTO) SRPSKOM PREDSEDNIKU UKAZANA VELIKA ČAST U RUMUNIJI: Na svečanoj večeri u Bukureštu Vučiću pokazana sablja Obrenovića

Politika -

Rumunski predsednik Klaus Johanis je gostu iz Beograda pokazao sablju, simbol srpsko-rumunskog prijateljstva, koju je 1863. godine, knez Mihailo Obrenović poklonio plemiću Aleksandru Joanu Kuzi.

Aleksandar Vučić je u obraćanju tokom večere rekao da i sablja koju je rumunskom plemiću poklonio srpski knez pokazuje kakvo je prijateljstvo između dve zemlje.

"Ova sablja pokazuje koliko je dobro i dugotrajno naše prijateljstvo", rekao je srpski predsednik.

Vučić se danas u Bukureštu najpre sastao s predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, a prijateljske odnose dve zemlje dvojica predsednika su istakla i na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik se zatim sastao i sa premijerkom Rumunije Viorikom Dančilom, koja je u njegovu čast priredila radni ručak, a teme razgovora su bile evropske integracije, ekonomska saradnja i bilateralni odnosi.

Na kraju posete, Vučić je položio venac na Spomenik neznanom junaku.

Sablju koja je prikazana predsedniku Vučiću u palati njegovog rumunskog domaćina, Mihailo Obrenović poklonio je 1863. godine plemiću Aleksandru Joanu Kuzi u znak zahvalnosti za pomoć prilikom prebacivanja oružja iz Rusije u Srbiju.

Krajem 1862. godine preko teritorije tog plemića prošao je konvoj kojim je oko 500 ljudi iz Rusije u Srbiju prebacilo 40.000 pušaka, 10.000 karabina, 30.000 pištolja. Konvoj su prilikom prolaska kroz Rumuniju štitili vojnici pod komandom Aleksandra Joanua Kuze.

foto: Predsedništvo Srbije

Turska diplomtaija tražila je od Rumuna da zaustave ovaj transport, ali je Kuza njima, Britancima i Austrijancima rekao da ne zna ništa o tom konvoju i ignorisao njihov zahtev.

Pošto je oružje stiglo u Srbiju, rumunski oficiri koji su štitili transport bili su pozvani na proslavu, a nešto kasnije Mihailo Obrenović poklonio je pardnu sablju, izrađenu u Beču, plemiću Kuzi, dok su oficirima poklonjena 24 pipštolja.

Na sablji je ugravirano: AMICUS CERTUS IN RE INCERTA, odnosno "Pouzdan prijatelj u teška vremena".

Na rukohvatu se nalazi lik svetog Andreja, zašztitnika Srbije, ko i lav i orao, simboli Rumunije i Srbije kako se bore sa zmijom, koja simbolizuje Tursku. Sablja je ukrašena dijamantima i smaragdima.

Prilikom predaje ove sablje Aleksandru Joanuu Kuzi uspostavljeni su diplomatski odnosi Srbije i Rumunije. Sablja se čuva u bukureštanskom muzeju Kotroceni.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track