ŽESTOKA POLEMIKA U SKUPŠTINI ZBOG NOVIH KADROVSKIH REŠENJA: Poslanici burno o izboru zamenika javnih tužilaca
Foto: Fonet

Parlamentarci u klupama

ŽESTOKA POLEMIKA U SKUPŠTINI ZBOG NOVIH KADROVSKIH REŠENJA: Poslanici burno o izboru zamenika javnih tužilaca

Politika -

Najviše polemike u Skupštini Srbije danas je tokom rasprave o kadrovskim odlukama bilo oko izbora zamenika javnih tužilaca i predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku Srbije.

Kritike na predlog da Svetislav Rabrenović bude zamenik tužioca za ratne zločine izneo je lider radikala Vojislav Šešelj koji je rekao da na tim funkcijama nisu potrebni "učenici" bivšeg predsednika tog suda Vladimira Vukčevića. On je kazao i da je Rabrenović predložen "preko veze" na osnovu intervencije Tanje Miščević koja mu je dala posebnu preporuku kao šef pregovaračkog tima vlade Srbije za vodjene pregovaračkog tima o pristupanju Srbije.

foto: Marina Lopičić

"U kom to zakonu stoji da ona može da daje posebnu preporuku za izbor zamenika javnih tužilaca za ratne zločine, kako ona može da da preporuku i ovde treba u zatvor da idu i Tanja Miščević i republički tužilac Zagorka Dolovac koja je ovde korumpirana, šta je dobila za uzvrat ne znam, možda još ništa", rekao je Šešelj.

On je kazao da je Rabrenović 2010. godine učestvovao u pokretanju istrage protiv srpskih novinara zbog navodnog organizovanja odnosno podsticanja genocida i ratnih zločina, kako je naveo bio "promoter" Haškog tribunala.

Podršku Rabrenoviću pružila je šefica poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Sanda Rašković Ivić.

Ona je rekla da ima dobre karakteristike stručne i da dobro poznaje materiju. ; ; Izborni član Državnog veća tužilaca Sandra Kulezić rekla je da je Rabrenovića predložilo Državno veće tužilaca i da je na konkursu za izbor zamenika tužilaca za ratne zločine učestvovalo četiri kandidata, a da je Rabrenović jedini imao maksimalan broj bodova nakon ocene stručnosti i osposobljenosti kandidata.

Kulezić je rekla, da je rukovodilac Tužilaštava za ratne zločine Rabrenovića ocenio ocenom "naročito se ističe", a kao merila za ocenjivanje istaknuti su postignuti rezultati, samostalnost, preduzimljivost, preciznost i savesnost.

Ona je kazala da je predloženi kandidat uz svoju prijavu na konkurs i radnu biografiju dostavio veliki broj preporuka.

foto: Beta/Milan Obradović

Povodom kritika da je javnost bila isključena iz odluka o izboru više javnih tužilaca i da se mimo DTV vršio izbor ona je rekla da to nije tačno i da je DTV donelo jednoglasnu odluku i da je sve bilo u skladu sa procedurom. Rekla je da je glasanje bilo tajno i da DTV na to ima pravo te da zbog toga neće da se pravda. Ona je kazala da spisak koji je prikazan u medijima ne zna ko je sastavio i da to nije bio spisak DTV.

Tokom rasprave o savetu Agencije za energetiku niz kritika izneo je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić podsetio da je ta agencija važna jer odredjuje cenu svih mrežnih energenata u Srbiji, donosi tarifne sisteme za iračunavanje cene grejanja u celoj Srbiji i uredjuje tržište nafte i naftnih derivata, struje i gasa.

foto: Nebojša Mandić

On je rekao da predlog za predsednika i članove saveta kasni jer je bilo borbe oko "podele kolača" medju koalicionim partnerima, odnosno koliko će članova saveta pripasti SNS-u, a koliko SPS-u.

foto: Marina Lopičić

"Ovi kandidati su se zakleli da oni nisu nikada bili članovi ovih partija, ali njihova prošlost govori o tome da su i te kakao bili aktivni u politlkim organizacijama i imali politička postavljenja", rekao je Aleksić.

Kako je dodao, plata predsednika Saveta agencije je 3.000 evra, a članova saveta 2.500 evra.

"Da li znate šta to znači? To znači da će predsednik obavljanjem funkcije, tokom svojih sedam godina, zaraditi 250.000 evra, a članovi od 150.000 - 180.000 evra u zavisnosti od trajanja mandata", dodao je Aleksić.

foto: Fonet

Poslanica Srpske napredne stranke i predsednica Odbora za budžet i finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić rekla je da je procedura izbora bila kompleksna i da smatra da su doneli dobru odluku i izabrali stručne ljude za te pozicije.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track