KUBUROVIĆ: Uvodi se e-pravosuđe, razmena podataka biće na dugme
Foto: Nebojša Mandić

inovacije u pravosuđu

KUBUROVIĆ: Uvodi se e-pravosuđe, razmena podataka biće na dugme

Politika -

Ministarstvo pravde u Srbiji radi na unapređenju E-pravosuđa, koje će javnim beležnicima, ali i javnim izvršiteljima i pravosudnim organima, omogućiti međusobnu razmenu podataka kao i povezivanje sa registrima drugih državnih organa kako bi neophodne podatke dobijali u realnom vremenu ("na klik").

To je u Banjaluci, gde se obeležava 10 godina postojanja notarijata u Republici Srpskoj, izjavila ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburović je istakla da je takva razmena podataka već uspostavljena između više državnih institucija, organa i pravosudnih profesija i da je posebno važna sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, jer omogućava najpre sudovima da brzo dođu do potrebnih informacija, čime se značajno utiče na skraćenje sudskih

postupaka.

Ministarka pravde je razgovaral sa ministarom pravde RS Antonom Kasipovićem. Oni su istakli dobru saradnju dva ministarstva čemu dodatno doprinose izuzetni odnosi Srbije i RS.

Kuburović je rekla da su kolege iz RS pružile svojim znanjem i iskustvima veliku podršku prilikom uvođenja javnih beležnika u pravni sistem Srbije.

Ona je ukazala da je iskustvo notara i kolega iz samog Ministarstva pravde RS bilo od značaja za efikasno uspostavljanje javno-beležničke profesije u Srbiji 2014. godine.

Ministri pravde su izrazili obostrani interes za unapređenje buduće saradnje i istakli da će razmena iskustava, posebno u oblasti E-pravosuđa dodatno unaprediti pravosuđe kako Srbije tako i RS.

Kuburović je potom prisustvovala prijemu koji je predsednik RS Milorad Dodik organizovao povodom desetogodišnjice obeležavanja notarijata.

Na svečanoj akademiji, koja je održana neposredno nakon prijema, ministarka Kuburović je istakla da su Srbija i Javnobeležnička komora Srbije otvorene za svaki vid saradnje sa kolegama iz Republike Srpske, budući da je saradnja Srbije i Republike Srpske na najvišem mogućem nivou.

Ona je naglasila da su notari u Republici Srpskoj opravdali poverenje koje im je zakonodavac dao i poželela im da u budućem radu istraju na jačanju polažaja i širenju svojih nadležnosti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar pravde RS Anton Kasipović, predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović, predsednik Vrhovnog suda BiH, predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, potpredsednica Međunarodne Unije notara, kao i predstavnici Nemačke notarske komore.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ŠTA SU KOŠTUNIČINI LJUDI TRAŽILI KOD LEGIJE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track