PROMENE U VRHU DS: Demokrate na Đurđevdan biraju novog šefa
Foto: Beta

Danas sednica Glavnog odbora DS

PROMENE U VRHU DS: Demokrate na Đurđevdan biraju novog šefa

Politika -

Pošto Šutanovac podnese ostavku, biće formiran organizacioni odbor za izbor novog predsednika i potpredsednika

Celokupno rukovodstvo s predsednikom Draganom Šutanovcem na čelu zvanično će podneti ostavke zbog loših rezultata na beogradskim izborima na današnjoj sednici Glavnog odbora, kada će biti predloženo raspisivanje vanredne stranačke skupštine na kojoj će se birati novi lider i potpredsednici.

Planira se da demokrate do juna dobiju novog šefa, a najranije na Đurđevadan, 6. maja, kada je i stranačka slava.

- Na GO biće formiran organizacioni odbor, čime će biti pokrenuta procedura za izbor novog rukovodstva u skladu sa stranačkim aktima. Pravo da se kandiduje ima svaki član koji je šest meseci u DS i ima plaćenu članarinu. Za neposredne izbore potrebno je prikupiti 1.000 potpisa članova s pravom glasa za kandidaturu za poziciju predsednika i 600 potpisa na mesto potpredsednika, dok u slučaju delegatskih izbora, uslove i pravila kandidovanja određuje organizacioni odbor - objašnjavaju u DS.

U proteklih šest godina DS je izmenio četiri lidera - Borisa Tadića, Dragana Đilasa, Bojana Pajtića i Dragan Šutanovca. Dosad su praktikovali da šefove biraju među potpredsednicima. U javnosti se, međutim, kao jedan od kandidata za predsednika DS pominje poslanica i nekadašnja potpredsednica Nataša Vučković.

- Nije nemoguće. Njena prednost je što je, za razliku od Šutanovca, i poslanik, pa ima više prostora u javnosti. A to bi bilo i prvi put da je na čelu DS žena, što je dobro iz marketinškog ugla - komentariše jedan od demokrata.

foto: Zorana Jevtić

Preregistracija

NEMA GAŠENJA DS

Navode člana DS Jovana Ličine, koji je na Tviteru napisao da postoji ozbiljna ideja da se ta stranka „preregistruje“, odnosno promeni ime, matični broj, logo i sve ostalo, i na taj način se reši dugova i krene iz početka, u centrali te stranke demantuju:

- To je nemoguće jer bi to značilo gašenje DS.

Kurir / B. B.

Foto: Zorana Jevtić, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja