Najnovije vesti

(VIDEO) NISAM DOBIO MANDAT DA VLADAM, VEĆ DA MENJAM: Danas se navršava 15 godina od atentata na prvog demokratski izabranog premijera! Ove Đinđićeve reči odzvanjaju i danas...
Foto: Fonet

Ubijen ispred Vlade Srbije 12. marta 2003. godine

(VIDEO) NISAM DOBIO MANDAT DA VLADAM, VEĆ DA MENJAM: Danas se navršava 15 godina od atentata na prvog demokratski izabranog premijera! Ove Đinđićeve reči odzvanjaju i danas...

Politika

Danas, 12. marta, navršava se 15 godina od kada je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

 

foto: Profimedia

 

Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

 

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine. Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

 

PRE 17 GODINA FORMIRANA VLADA PRVOG DEMOKRATSKOG PREMIJERA Zoran Đinđić: Srbija je posle 5. oktobra ponovo uzela sudbinu u svoje ruke!

 

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević. Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije Đinđić je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da menja.

 

foto: Profimedia

 

Đinđić je jedan od osnivača DS u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS. Đinđić je bio prvi, posle 1945. godine, nekomunistički gradonačelnik Beograda, izabran u februaru 1997. kao kandidat koalicije "Zajedno". S te dužnosti je smenjen sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

 

 

Zoran Đinđić je bio i čuveni govornik, a mnogi njegovi citati i dan-danas se parafraziraju i pamte.

 

Kada ne zveči - zapni!

 

"Srbija nema dovoljno novca i to će biti slućaj najmanje nekoliko narednih godina, a verovatno i kasnije.

 

 

Ovaj nedostatak može se ublažiti samo višestrukim povećanjem uloge drugih faktora, kao što su lična energija, znanje, organizacija, brzina reagovanja. Jedini odgovor na manjak energije jeste – ubrzano kruženje energije".

 

Preseci prosek

 

"Treba nam velika ideja i velika vizija, nešto što nas vodi napred, nešto što je veće od „business as usual“, veće od računica, od privrede, koja je za mene najvažnija stvar".

 

ZORAN ŽIVKOVIĆ O POSLEDNJEM SUSRETU S PREMIJEROM: Mogli smo da sprečimo ubistvo Đinđića! Verovao je da će ga službe sačuvati!

 

Probudi se - u svakom smislu

 

"Da bi promene uspele, većina članova društva koje je ušlo u promene mora da se svakoga jutra buditi sa osećanjem izuzetnog istorijskog trenutka, s osećajem nečeg velikog i vanrednog".

 

Okači okove o klin

 

"Velikih promena nema bez velikih napora. Velikih promena nema bez novih pravila, kreativnosti i odlučnosti.

 

foto: Profimedia

 

Velike promene se ne događaju same po sebi, evolutivno, prerastanjem jednog sistema u drugi. One se događaju diskontinuitetom, lomljenjem okova i uspostavljanjem novih odnosa".

 

Dobro naoštri testeru

 

"Za uspeh svakog posla mora da postoji plan, da se tačno zna šta se hoće, ne da se eksperimentiše, ionako nam je to nacionalna osobina.

 

 

Treba mnogo više vremena utrišiti na oštrenje testere, nego drva seći tupom mašinom".

 

Ne veruj udvaraču

 

"Hirurg koji vas operiše nije vam baš simpatičan. Simpatičniji vam je onaj lekar koji vas uverava da ste u odličnom stanju, da operacija nije potrebna, da ćete ozdraviti pijući čajeve.

 

LEČIĆ OTKRIO DETALJE POSLEDNJEG SUSRETA SA ĐINĐIĆEM: Bio je potpuno odsutan! POSLE ATENTATA SHVATIO SAM DA SE OPROSTIO OD MENE!

 

Želim da ljudi uvažavaju moj rad, ne da me vole. Cilj mi je da se vlast u Srbiji meri po tome šta je od postojećih realnih šansi svojim trudom i veštinom iskoristila za zemlju, a ne po tome kako lepo priča, udvara se narodu i kakve dobre namere ima".

 

foto: Youtube Printscreen

 

Porodica i rukovodstvo DS zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima sutra će položiti vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana.

 

ŠOKANTNO! ĐURA MUTAVI DO DETALJA OPISAO PRIPREME ZA UBISTVO ĐINĐIĆA: Imali smo bezbroj telefona, dva stana... SPASOJEVIĆ JE PLANIRAO DA SRUŠI GAZELU

 

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održano finalno takmičenje u besedništvu "Besede u Zoranovu čast", koje DS organizuje trinaesti put zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić.

 

 

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu "Šetnju za Zorana". Planirana trasa šetnje je Simina ulica - Terazije - dvorište Vlade Srbije - Aleja zaslužnih građana.

 

Članovi Vlade Srbije položiće venac na spomen ploču u dvorištu Vlade, a u Domu omladine biće predstavljena knjiga "Portret političara u mladosti" u kojoj autor Dragan Lakićević Lakas prikazuje karijeru Zorana Đinđića od njegovog dolaska u Beograd do ulaska u politiku.

 

(Kurir.rs/Foto: Fonet)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) OVO SU SVETSKI LIDERI REKLI O ZORANU ĐINĐIĆU!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...