(KURIR TV) TUŽNA POVORKA PORODICE I PRIJATELJA U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA: Sin Luka i supruga Ružica položili vence na grob ubijenog premijera Zorana Đinđića
Foto: Vlada Milovanović

Pomen na Novom groblju

(KURIR TV) TUŽNA POVORKA PORODICE I PRIJATELJA U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA: Sin Luka i supruga Ružica položili vence na grob ubijenog premijera Zorana Đinđića

Politika -

BEOGRAD - Porodica Zorana Đinđića, rukovodstvo Demokratske stranke, kao i brojni saradnici i prijatelji položili su danas vence na grob ubijenog premijera.

1 / 11 Foto: Vladimir Šporčić

Tužna povorka počela je da se okuplja pred kapijom Novog groblja nešto pre 11 časova, odakle su se zajedno uputili ka Aleji zaslužnih građana gde je Đinđić sahranjen.

1 / 11 Foto: Vlada Milovanović

Među prvima su stigli programska direktorka Centra za socijalnu politiku Gordana Matković, predsednik Nove stranke Zoran Živković, lider SDS Boris Tadić, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, Srđa Popović, politički aktivista poznat i kao jedan od osnivača i vođa studentske organizacije Otpor, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, jedan od lidera kosovskih Srba Momčilo Trajković, istoričar Bojan Dimitrijević, Dragoslav Šumarac, ministar građevine u Đinđićevom kabinetu i mnogi drugi.

foto: Vlada Milovanović
foto: Vlada Milovanović

Nepreglednu kolonu predvodili su sin ubijenog premijera Luka i supruga Ružica, koji su prvi i položili vence i zapalili sveće.

foto: Vlada Milovanović

Sledili su ih članovi Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Nada Kolundžija, Tamara Tripić, Aleksandra Jerkov, ali i Biljana Stankov, lična sekretarica i prijateljica pokojnog premijera, koja se posebno emotivno pozdravila sa Ružicom Đinđić.

I sestra ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, Gordana Đinđić Filipović, položila je cveće na bratov grob.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine. Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.

foto: EPA

Zoran Đinđić ubijen je ispred zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. godine, a politička pozadina ubistva još nije otkrivena.

(Kurir.rs/Biljana Bojić/Foto: Vladimir Milovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track