VES MIČEL NA KOSOVU: Došao sam da dam podstrek dijalogu Prištine i Beograda
Foto: Ves Mičel

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju

VES MIČEL NA KOSOVU: Došao sam da dam podstrek dijalogu Prištine i Beograda

Politika -

PRIŠTINA - Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je danas u Prištini da je došao na Kosovo kako bi dao podstrek razgovorima Kosova i Srbije i odbacio kao netačne navode da je doneo predlog o rešavanju problema izmedju dve zemlje.

foto: Ves Mičel

"Da, pročitao sam o tim spekulacijama, ali sam ja došao ovde da dam podstrek dijalogu izmedju Prištine i Beograda", kazao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Mičel je upozorio na "destruktivnu ulogu" Rusije na Balkanu, optužujući Moskvu da "potkopava" demokratske institucije u tom regionu, prenosi agencija Frans pres.

"Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u velikom delu Balkana baveći se dezinofrmacijama, podrivajući demokratske institucije", rekao je Mičel. On je dodao da su SAD "jasno rekle Rusima" da to nije u njihovom interesu ni u interesu ljudi u regionu, navodi francuska agencija.

foto: Ves Mičel

Američki diplomata je izrazio zadovoljstvo što je prvu posetu regionu počeo posetom Kosovu.

"Kosovo ima dobre odnose sa SAD i oni će se i dalje produbljivati. SAD se zalaže za demokratsko Kosovo. Želim da vam kažem da ćemo sledeće godine imati aktivniju ulogu", kazao je Mičel.

Visoko je ocenio dostignuća Kosova za deset godina nezavisnosti i zatražio veće angažovanje Kosova u dijalogu sa Srbijom, naglasivši potrebu da sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom dobije epilog.

"U ovim pitanjima samo Kosovo može da rešava svoju budućnost", rekao je Mičel.

foto: Ves Mičel

On je kazao da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i da će njegova zemlja nastaviti da podržava tu transformaciju.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je sa Mičelom razgovarao o pitanjima koja se odnose na Kosovo.

"Sastanak je bio prijateljski i konstruktivan. Obavezao sam se da Kosovo aktivno i odgovorno radi na konsolidaciji države. SAD su bile i ostale strateški partner Kosova", kazao je Tači.

Dodao je kako je zahvalan predsedniku SAD Donaldu Trampu za sve što čini za Kosovo.

foto: Ves Mičel

"Preneo sam da smo opredeljeni da se što pre okonča demarkacija granice sa Crnom Gorom. Kažem vam da će se to pitanje zatvoriti narednih dana", rekao je Tači i dodao da je sa Mičelom razgovarao i o dijalogu o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Mičel će se sastati i sa premijerom Ramušom Haradinajem, kao i s drugim političarima i predstavnicima civilnog društva Kosova.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo zašto je programer ubio kolegu i pokušao da ubije sebe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja