MIHAJLOVIĆ U UN: Srbija primer dobre prakse u svetu u oblasti rodne ravnopravnosti
Foto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I Infrastrukture

jednake šanse za žene i muškarce

MIHAJLOVIĆ U UN: Srbija primer dobre prakse u svetu u oblasti rodne ravnopravnosti

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović predstavila je danas na 62. zasedanju Komisije UN za status žena u Njujorku rezultate koje je Srbija postigla u oblasti rodne ravnopravnosti i poručila da su žene ravnopravni članovi društva i ogromni neiskorišćeni potencijal.

Mihajlović je istakla da je zadatak svakog društva da stvara jednake šanse za žene i muškarce, te da put ka ostvarenju rodne ravnopravnosti nije lagan.

"Kada su Vorena Bafeta pitali za tajnu uspeha, između ostalog rekao je da mu je bilo lakše da uspe jer je 'protiv sebe' imao samo polovinu populacije - muškarce. Zašto? Jer žena nije bilo u biznisu, a i danas ih nema dovoljno da budu 'pretnja'", kazala je.

foto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I Infrastrukture

Poručila je da žene ne samo da nisu pretnja, već su ravnopravni članovi svakog društva i ogroman neiskorišćeni potencijal.

"Na svima nama je da za dobrobit čovečanstva doprinesemo stvaranju društva u kojem će svaki njegov građanin i građanka imati jednake šanse za rad i život", istakla je.

Govoreći o rezultatima koje je Srbija ostvarila u oblasti rodne ravnopravnosti u poslednje četiri godine, Mihajlović je kazala da je osnovano Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na nivou potpredsednice Vlade, zatim da je doneta Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost od 2016. do 2020. godine, kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

"Usvojili smo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pripremili smo Nacrt novog zakona o rodnoj ravnopravnosti koji će Srbiju svrstati u red modernih, razvijenih zemalja i, kao jedina zemlja van EU, izradili smo Indeks rodne ravnopravnosti i danas se poredimo sa članicama EU", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da je posebno ponosna na uvođenje rodno odgovornog budžetiranja, po kojem su i UN prepoznale Srbiju.

"I budžet za 2017. i 2018. godinu je rodno odgovoran. I zbog toga je Srbija izabrana kao primer dobre prakse - što je prepoznato i u UN trening centru, na svetskom nivou i zbog čega će naša zemlja predstavljati studiju slučaja od koje će svi u svetu učiti", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Srbija prepoznala da je uvođenje rodne ravnopravnosti u sve politike i planove prioritet i ključ za unapređenje rodne ravnopravnosti i dodala da u 2018. godini kreće realizacija IPA programa vrednog dva miliona evra.

"Kao zagovornica regionalne saradnje i povezivanja, inicirala sam osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za zemlje Zapadnog Balkana, jer naši problem su slični, a ujedinjeni možemo učiniti mnogo", istakla je.

Prema njenim rečima, u 2018. godini plan je da se usvoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti, da se nastavi rad na ekonomskom osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu, kako kroz IPA fondove, tako i kroz podršku uključivanju žena u lance dobavljača i podizanje svesti o tome zašto je važno osnažiti žene.

foto: Ministarstvo Građevinarstva Saobraćaja I Infrastrukture

Istakla je da će u 2018. u Srbiji posebna pažnja biti posvećena ženama na selu, koje spadaju u višestruko diskriminisanu i ranjivu grupu.

Dodala je da kvalitet života žena na selu predstavlja ključ ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede, te da je zadatak države da obezbedi balansirano ulaganje u ruralni razvoj, što nije samo poljoprivreda, već podstičanje povećanja vlasništva nad imovinom od strane žena.

Kao pozitivan primer u Srbiji, Mihajlović je navela projekat "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", koji je pokrenula kao potpredsednica Vlade.

"Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen", navela je Mihajlović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO JE UHAPŠEN U AKCIJI RAZBIJANJA ELITNE PROSTITUCIJE: Studentkinje, makroi i još...?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track