Najnovije vesti

(FOTO) DAČIĆ DAO MIČELU POKLON ZA PAMĆENJE I POUKU: Uručio mu Vilsonovu vidovdansku poruku odvažnom srpskom narodu iz 1918! Evo šta u njoj piše!
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ovaj američki predsednik proglasio je Srpski dan

(FOTO) DAČIĆ DAO MIČELU POKLON ZA PAMĆENJE I POUKU: Uručio mu Vilsonovu vidovdansku poruku odvažnom srpskom narodu iz 1918! Evo šta u njoj piše!

Politika

BEOGRAD - Visoki američki zvaničnik Ves Mičel doputovao je u Beograd gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koji mu je tom prilikom uručio i prigodan poklon.

Srpski šef diplomatije odlučio se za reprint novinske stranice iz 1918. na kojoj je te davne godine objavljena poruka predsednika SAD Vudra Vilsona srpskom narodu.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Predsednik SAD Tomas Vudro Vilson je na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji - 28. jula 1918. godine, proglasio Srpski dan.

Vilson je na centralnoj svečanosti Srbima poslao poruku koja je tog dana pročitana u crkvama širom SAD i objavljena u većini dnevnih novina.

U obraćanju tadašnjeg američkog predsednika narodu SAD kaže se da se 28. jula navršava četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi.

foto: Youtube Printscreen

"Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost", napisao je Vilson.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

On je istakao da je "primereno da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom".

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

U isto vreme, naveo je tadašnji američki predsednik. ne bi smeli da se zaborave ni istorodni narodi velike slovenske rase - Poljaci, Česi i Jugosloveni, "koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom".

Vilson je pozvao narod SAD da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima tog 28. jula 1918. u cilju iskazivanja saosećanja sa "ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama". 

Vilson je bio 28. predsednik SAD od 1913. do 1921. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...