POPOVIĆ I GRUZDJEV: Želimo još snažniju saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije!

Saopštenje za medije

POPOVIĆ I GRUZDJEV: Želimo još snažniju saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije!

Politika -

BEOGRAD, 14. mart 2018 - Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa zamenikom ministra ekonomskog razvoja Rusije, Aleksejem Gruzdjevim, i tom prilikom poručio da je trgovinska razmena Srbije i Rusije u stalnom porastu i da će Vlada Srbije nastaviti da razvija najbolje političke i ekonomske odnose sa Rusijom.

Popović je istakao da veliki potencijal za saradnju dve zemlje vidi u oblasti digitalne ekonomije, inovacija i informacionih tehnologija. Ministar je ukazao da su u prethodnom periodu učinjeni važni koraci u unapređenju saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

"Ove nedelje smo imali još jednu posetu rukovodstva ruske tehnološke kompanije Jandeks koja je zainteresovana za započinjanje operacija u Srbiji. Nedavno smo potpisali sporazum sa ruskom državnom korporacijom Rosteh, a u planu je potpisivanje takvih sporazuma i sa ruskim državnim kompanijama Rosatom, Rosnano, Roskosmos, kao i sa naučno-tehnološkim parkom Skolkovo", rekao je Popović. On je dodao i to da je na poslednjem sastanku Međuvlading komiteta Srbije i Rusije u Sočiju formirana radna grupa za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Gruzdjev je naglasio da su inovacije progresivna sfera i da u toj oblasti postoji veliki prostor za unapređenje saradnje dve zemlje. On je istakao da se to posebno odnosi na razvoj koncepta "pametnih gradova", saradnju u razvoju tehnoloških parkova, sajber bezbednost, i druge oblasti od interesa za dve zemlje. Gruzdjev je istakao da je razvoj digitalne ekonomije prioritet za Rusiju kao i ceo Evroazijski ekonomski savez.

Popović je izrazio zahvalnost Rusiji na principijelnoj podršci Srbiji i srpskom narodu po pitanju Kosova i Republike Srpske. Ministar je istakao i to da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji i da nikada neće postati član NATO pakta.

(E.K.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) O OVOME SU RAZGOVARALI VUČIĆ I MIČEL!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track