Najnovije vesti

JOKSIMOVIĆ: U junu očekujemo otvaranje značajnijeg paketa poglavlja
Foto: Tanjug/Tanja Valič

srbija je spremna

JOKSIMOVIĆ: U junu očekujemo otvaranje značajnijeg paketa poglavlja

Politika

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas posle razgovora s ministrom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Gidom Volfom da očekuje da u junu bude otvoren "značajniji paket poglavlja" u pregovorima s Evropskom unijom i da je za to tražila podršku Nemačke.

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je Srbija potpuno spremna za otvaranje pet poglavlja.

"Očekujemo u junu značajniji paket poglavlja koji će biti otvoren. Zatražila sam podršku Nemačke, naravno uz njihovu procenu kako napredujemo u oblasti sprovođenja reformi u poglavljima 23 i 24", kazala je ministarka.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Dodala je da je Volfa informisala o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije, manjinskih prava i ekonomiji.

Joksimović je rekla da je Nemačka najvažniji politički partner na putu evropskih integracija Srbije, kao i najveći pojedinačni donator i značajan investitor s velikom potencijalima.

Nemačka je, dodala je, u poslednjih 15 godina donirala 1,6 milijardi evra za sprovođenje reformskih procesa.

Srbija i Baden-Virtemberg kao podunavski regioni imaju velike mogućnosti za saradnju u konkretnim projektima u okviru Dunavske strategije, rekla je Joksimović i dodala da treba promovisati i saradnju u oblasti turizma.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Joksimović je rekla da će na poziv gradonačelnika Ulma posetiti Dunavski festival koji se u tom gradu održava svake druge godine u julu već 22 godine.

Ministar pravde i evropskih pitanja Baden-Virtemberga izrazio je podršku procesu reformi pravosuđa u Srbiji, istakavši da je nezavisno i neutralno sudstvo važan deo vladavine prava, a da je funkcionalna pravna država neophodna i za ekonomsku saradnju.

Kao ministar u pokrajinskoj vladi nadležan za evropska pitanja i oblast pravosuđa, Volf je rekao da ta kombinacija nadležnosti sadrži jasnu poruku.

"Za nas je vladavina prava temelj Evrope. Po našem ubedjenju, Evropa može imati budućnost jedino ako očuvamo taj temelj, ako očuvamo načela vladavine prava", rekao je nemački zvaničnik.

Volf je rekao da je u razgovorima s ministarkom Joksimović, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović dobio "sjajan uvid" u situaciju kada je u pitanju sprovodjenje reformi u Srbiji, posebno u pravosuđu, kao i da je dogovorena razmena delegacija pravnika.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Srbija i Baden-Virtemberg, prema njegovim rečima, imaju tradicionalnu ekonomsku saradnju koju treba negovati i unapredjivati.

"U tom cilju važno je da postoji funkcionalna pravna država", dodao je Volf.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug, Tanja Valič)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...