SVILANOVIĆ NA SKUPU U SARAJEVU: Strategija o proširenju odlična vest
Foto: Beta/RCC

Generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju

SVILANOVIĆ NA SKUPU U SARAJEVU: Strategija o proširenju odlična vest

Politika -

SARAJEVO - Generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju (RCC), Goran Svilanović, koji učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana u Sarajevu, izjavio je da je nedavno objavljena strategija EK o proširenju odlična vest.

Ona, kazao je Svilanović, donosi nove mogućnost, a dodatni podsticaj za region predstvlja nagoveštena 2025. kao otencijalna godina pristupanja Srbjie i Crne Gore i ostale pod uslovom da ispune kriterijume za članstvo.

- Sada je na liderima Zapadnog Balkana da preuzmu punu odgovornost i ovu istorijsku priliku pretvore u realnost, a Evropska komisija treba da dâ primer, tako što će učini operativnim akcioni plan Strategije - kazao je on.

Ishod Berlinskog procesa, inicijative za proširenje koju predvodi Evropska unija, usmerio je rad Veća za regionalnu saradnju na višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA) za šest ekonomija Zapadnog Balkana, kojeg su usaglasili premijeri ovih šest ekonomija u Trstu 2017.

"U strategiji proširenja Evropske unije prepoznaje se centralna uloga Veća u unapređivanju regionalne saradnje i postizanju ciljeva pomenutog akcionog plana. Veće, zajedno sa liderima iz regiona, već uveliko radi na ostvarivanju ovih rezultata", naveo je Svilanović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/RCC)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OSTALI BEZ STANA ZBOG PREVARE POSTANARA! Evo kako su izvršitelji oteli stan porodici Maurer!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track