JANKOVIĆ IZRIČIT UOČI PREGOVORA OPOZICIJE: Jesam za saradnju, ali ne i za jednostarešinstvo
Foto: Marina Lopičić

PSG neće u uniju sa vrednosno različitim organizacijama

JANKOVIĆ IZRIČIT UOČI PREGOVORA OPOZICIJE: Jesam za saradnju, ali ne i za jednostarešinstvo

Politika -

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković smatra da bi opozicija trebalo da crpi snagu iz jedinstva različitosti, jer je nemoguće amputirati različite političke stavove, protivi se ideji "jednostarešinstva" i napominje da PSG "ne može da stupi u uniju sa vrednosno različitim organizacijama".

foto: Dragana Udovičić

Govoreći o Proglasu u 13 tačaka, koji je Dragan Đilas nedavno predočio javnosti, Janković je izjavio da se "zalaže za jedinstvo opozicije kroz jedan demokratski savez".

"Ukoliko bi Draganova ideja bila pogrešno shvaćena i neko pomislio da to znači gašenje svih opozicionih organizacija i pravljenje jedne unitarne organizacije koja postoji samo naspram Vučića i koja nema političkih stavova, izuzev smene Vučića, to bi bilo pogrešeno shvatanje te ideje", ocenio je Janković.

SAŠA JANKOVIĆ: Izbori u Beogradu su razotkrili prirodu vlasti

Kao sagovornik u serijalu Kvaka 23, on je istakao da bi opozicija trebalo da crpi snagu "iz jedinstva različitosti" i da je nemoguće potpuno amputirati različite političke stavove političkih organizacija koje su sada bile u savezu. To bi, nakon smene Vučića, dovelo do toga da "mi nemamo politički sistem", objašnjava Janković, koji je primetio da su neki već shvatili da bi "trebalo da gase političke stranke" ako uđu u takav savez.

foto: Dado Đilas

Ta ideja može biti shvaćena i kao organizovanje po sistemu "jednostarešinstva", ukazao je Janković i ilustrovao da se u "jednu jednomisleću" organizaciju ne mogu staviti Boško Obradović i Goran Marković.

"Pokret slobodnih građana ne može da stupi u uniju sa vrednosno različitim organizacijama", naglasio je Janković, "ali to ne znači da ne treba zajedno da smene Vučića".

SAŠA JANKOVIĆ ANALIZIRAO REZULTATE BEOGRADSKIH IZBORA: Stvorena je nova politička scena, saradnju ćemo proširiti i na celu Srbiju

"Kada smenimo Vučića", objasnio je predsednik PSG, "važno je da građani imaju spektar političkih ideja i rešenja ispred sebe, a ne potpunu razvalinu od političkog sistema, u kome nije ostalo ništa".

foto: Dragana Udovičić

"Dakle, savez opozicije bi trebalo da bude sredstvo, a ne cilj", zaključio je Janković.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Koji mandat juri Vladimir Putin?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track