Najnovije vesti

ANA BRNABIĆ: Rast plata i penzija realan ove godine
Foto: Vlada Srbije

dobra vest

ANA BRNABIĆ: Rast plata i penzija realan ove godine

Politika

BEOGRAD - Imamo odlične pokazatelje i rast plata i penzija je realan ove godine, izjavila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

 

Brnabić očekuje da rast BDP-a bude 3, 5 odsto i navodi da su veći privredni rast, povećanje plata i penzija ciljevi i novog programa "čuvarkuća", koji se predviđa sa MMF-om.

 

foto: Beta/Miloš Miškov

Ona je dodala da će naredni sastanak delegacije Srbije s MMF-om biti održan od 20. do 22. aprilu Vašingtonu.

 

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ona je kazala da taj ;aranžman podrazumeva više savete za Srbiju, a manje kontrole, i ocenila da je dobro da Srbija ima tu vrstu "kontrolnog mehanizma".

 

Brnabićeva je rekla da su za sada dogovoreni glavni ciljevi novog programa "čuvarkuće", a to su veći privredni rast i veće plate i primanja za gradjane Srbije.

 

Prema njenim rečima, još nije poznato trajanje aranžmana sa MMF-om, ali je najverovanije da će to biti na tri godine.

 

"Sledeći sastanak sa MMF-om biće održan od 20. do 22. aprila u Vašingtonu i tamo će biti ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković. Onda će oni ponovo posetiti Beograd sredinom maja, kada treba da se finalizuje dogovor, a u julu se ide na Odbor MMf-a i nadam se odmah potpisivanje aranžmana", kazala je premijerka.

 

foto: Vlada Republike Srbije

Govoreći o jučerašnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pitanju mera za podsticanje nataliteta, ona je kazala da je Vlada usvojila Strategiju za podsticanje radjanja u petak, a sada rade na konkretnijem akcionom planu koji podrazumeva tri ;stvari.

 

"Prva je finansijska, i ona je najvažnija, druga je ono što radimo kroz elektronsku upravu poput projekta 'e beba' ; a koja treba do kraja septembra da zaživi u svim porodilištima, i treća je uskladjivanje rada i roditeljstva na šta stalno ukazuje ministarka Slavica Djukić Dejanović", kazala je Ana Brnabić.

 

Upitana da li je neubičajeno to što ona kao predsednica Vlade nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji s Vučićem i ministarkom Djukić Dejanović, ona je ocenila da je važno što se predsednik obratio, jer tema o podsticanju radjanja nije političko pitanje već je pitanje od nacionalnog značaja.

 

"Jučerašnje obraćanje Vučića najznačajnije je njegovo obraćanje do sada. Ova tema je od nacionalnog značaja i drago mi je što je predsednik skrenuo temu na ovaj način", rekla je premijerka.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...