Najnovije vesti

KOCIJANČIČ: EU očekuje punu primenu svih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Zorana Jevtić

nova runda

KOCIJANČIČ: EU očekuje punu primenu svih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine

Politika

EU očekuje punu primenu svih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, izjavila je danas u Briselu porparolka Evropske komisije Maja Kocijančič uoči početka nove runde tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine, koja počinje kasnije popodne u Briselu i traje do srede.

 

"Kao i uvek i to već duže vreme mi očekujemo punu implemetaciju toga što je bilo dogovoreno u dijalogu. To važi za pitanje dogovora o Zajednici - Asocijaciji kao i za druge dogovore recimo onaj o energetici. To je naše očekivanje. Rad u tom smislu se intenzivirao. Ovi sastanci u sledećim danima konkretan su dokaz toga da radimo na tome", poručila je Kocijančič u izjavi novinarima.

 

Ona je najavila da će se upravo tokom nove runde tehničkog dijaloga, koji danas počinje, razgovarati o upravo implementaciji dogovora već postignutih u dijalogu.

 

"Konkretno to su Asocijacija-Zajednica srpskih opština, energetika, integrisano upravljnje granicama, most u Mitrovici i sloboda kretanja", najavila je Kocijančič.

 

Dodala je da posle trodnevnog dijaloga na tehničkom nivou krajem nedelje u Briselu sledi još jedan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

 

"U petak visoka predstavnica Federika Mogerini pozvala je predsednika Vučića i predsednika Tačija na sastanak na najvišem nivou, gde će oni razgovarati o celokupnoj normalizaciji odnosa, ali i pogledati kako teče implementacija dogovora iz dijaloga", najavila je Kocijančič.

 

Upitana da li su tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine neka vrsta pripreme za dijalog na visokom političkom nivou, portparolka Evropske komisije objašnjava da su sastanci radnih grupa fokusirani konkretno na implementaciju toga što je već bilo dogovoreno.

 

"Tu se rad nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika", izjavila je Maja Kocijančič.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...