DETALJI REKONSTRUKCIJE! VELIKO SPREMANJE U NEMANJINOJ: Ko će sve da leti iz vlade
Foto: Vlada Srbije

Šefica vlade najavila

DETALJI REKONSTRUKCIJE! VELIKO SPREMANJE U NEMANJINOJ: Ko će sve da leti iz vlade

Politika -

Čim se predsednik Vučić vrati iz Brisela, razgovaraću s njim o rekonstrukciji Vlade kako bismo nastavili sa radom, najavila srpska premijerka. Funkcionisaćemo kao tim ili ja ne moram više da budem predsednica Vlade

Rekonstrukcija Vlade Srbije je sasvim izvesna, pošto je premijerka Ana Brnabić sada i otvoreno rekla da je ona potrebna i da joj je namera da istera ministre čija je lična sujeta prevelika za njen tim u Nemanjinoj 11. Ona je najavila da će o toj temi uskoro razgovarati s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednica Vlade je prvi put otkrila da među članovima njenog kabineta ima previše sujetnih ministara, koji soliraju i rade na samopromociji. A njen prvi i osnovni kriterijum je, kako naglašava, da ima timske igrače koji sve podređuju timu.

- Imaju suviše samopromocije i guraju ličnu agendu, a ne Vladinu... Funkcionisaćemo kao tim, bez pojedinačnih sujeta i promovisanja ličnih agendi, i imaćemo rezultate ili ja ne moram da budem predsednica Vlade - poručila je ona.

Premijerka je izjavila da je rekonstrukcija Vlade potrebna i da ona želi da taj posao što pre počne i što pre se završi kako se na bilo koji način ne bi ugrozio efikasan rad Vlade.

foto: Printscreen

Personalna rešenja

- Zato sam zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čim se vrati iz Brisela, da u najkraćem roku razgovaramo o tome i da se s njim kao predsednikom najveće partije koja učestvuje u vlasti konsultujem u vezi sa personalnim rešenjima - objasnila je Brnabićeva prilikom otvaranja prve digitalne farme u Krivaji kod Bačke Topole.

Ana Brnabić je rekla da će insistirati na principu da je Vlada tu samo zbog građana, a ne obratno, i „njih ne treba da brine ko se s kim voli ili ne voli u Vladi i ko se s kim svađa i najbolje svađa, to ne treba da zanima građane“.

Ona, međutim, nije želela da otkrije na koga je mislila.

- Dovoljno sam rekla u ovom trenutku. Htela sam da se fokusiram na osobine nekih od članova mog kabineta i na to zašto mislim da oni možda mogu da budu savršeni članovi nekog drugog tima, ali ne i mog - zaključila je premijerka.

Činjenica je, međutim, da je ona u poslednje vreme najžešće, i to javne, prepirke imala s ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović. Predsednica Vlade nije propustila da je potkači ni prilikom procenjivanja rezultata, pa je priznala da misli da najviše škripi upravo u resoru infrastrukture.

Kalkulacije

Premijerka Brnabić je time praktično nagovestila da će, kao što je Kurir već objavio, infrastruktura biti izdvojena iz ministarstva koje vodi Mihajlovićeva. Aktuelni gradski menadžer Beograda Goran Vesić pominje se kao novi ministar ovog novog resora. Gotovo je sigurno da Goran Knežević posle rekonstrukcije neće ostati na ministarskom mestu, a njegov resor privrede mogao bi da preuzme aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prema saznanjima Kurira, Mali je u igri i za resor finansija, ukoliko u rekonstrukciji strada i Dušan Vujović.

Fudbalska taktika

RUŽIĆ: KO NE DAJE GOLOVE, MORA NA KLUPU

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić smatra da bi filozofija fudbala mogla da se primeni i prilikom rekonstrukcije Vlade.

- Mislim da niko nije bogomdan da bude ministar. Važno je da li tim daje rezultate. Ova vlada radi predano, kao i sve prethodne. To je kao u fudbalu: ako neko ne daje golove, mora da uđe neko s klupe da da gol - objasnio je Ružić.

foto: Fonet

Upitan da li će SPS zadržati isti broj ministara u rekonstruisanoj vladi, on je rekao da o tome nisu razgovarali.

Naš izvor iz Nemanjine 11 kaže da je Maja Gojković viđena za novu ministarku kulture, umesto Vladana Vukosavljevića, iako za Kurir kaže da joj se na mestu predsednice parlamenta sviđa, uprkos nevoljama na koje je i pred javnošću emotivno reagovala.

- Zašto bih priželjkivala bilo šta kad radim posao koji volim - rekla nam je ona.

A na podsećanje da su joj poslanici, prema sopstvenim tvrdnjama, donosili mnogo stresa, izazivali suze, pa čak i priređivali incidente sa fizičkim nasiljem, Gojkovićeva kaže da utisak može da zavara.

Utisak vara

- Utisak vara. Stresa ima svuda - ostala je zagonetna predsednica Skupštine, koju bi na tom mestu nasledio neko od najagilnijih poslanika SNS - Marija Obradović, Aleksandar Martinović ili Vladimir Orlić.

Kako Kurir saznaje, premijerka traži i rešenje za ministra sporta, pošto će Vanja Udovičić najverovatnije biti proglašen nepodobnim kadrom zbog afera koje se vezuju za njegov resor.

Dragomir Anđelković

PRESUDIĆE SPOSOBNOST ZA TIMSKI RAD, A NE EFIKASNOST

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će premijerka i predsednik ocenjivati koliko je ko od ministara sposoban za kolektivni rad.

- Rekonstrukcije će svakako biti, a ključna poruka premijerke je da će insistirati na timskom radu. Ona kaže da će iz Vlade biti isključeni oni koji ne mogu timski da rade i da nije toliko do provere efikasnosti u pojedinim resorima koliko sam princip kolektivnog rada. Teško je reći koga će premijerka oceniti kao najviše nekooperativnog, ali je jasno da će biti pokušaja da se Vlada učini homogenijom i funkcionalnijom - ocenjuje naš sagovornik.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Dragan Kadić, Printscreen, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBI OPET ŠVERCUJU KOKAIN NA ZAPADU! Hapšenja u Grčkoj!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track