NIKOLA SELAKOVIĆ OPTUŽIO PRIŠTINU: Hoće da zaustave formiranje ZSO
Foto: Marina Lopičić

STAV

NIKOLA SELAKOVIĆ OPTUŽIO PRIŠTINU: Hoće da zaustave formiranje ZSO

Politika -

Za petak su najavljeni razgovori u Briselu na najvišem nivou, između Vučića i Tačija

Kosovska policija uhapsila je povratnika u Klinu Milorada Zajića pod optužbom za ratni zločin, a Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, kaže da svaki put kada treba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, na terenu se dogodi nešto što kao da namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja - razgovora o Zajednici srpskih opština.

- Procesi o KiM su u toku, razgovori su nastavljeni, ali ovo nije prvi put da, kad razgovori počnu, kada se proces dijaloga nastavlja, na terenu se dešava nešto što kao da nas namerno provocira i udaljuje od glavnog cilja razgovora, a to je da napokon počnemo razgovor o ZSO i nastavimo s realizacijom Briselskog sporazuma, njegove jedne polovine čija je suština i okosnica formiranje ZSO, na čemu nije učinjeno ništa - kazao je Selaković.

Zajić je uhapšen u ponedeljak 19. marta 2018. u policijskoj stanici u Klini, gde je došao na poziv policije da preuzme pokućstvo koje mu je prethodno ukradeno, a Selaković je podsetio i na prošlogodišnje hapšenje Bogdana Mitrovića, Srbina iz Suve Reke, koji je više od deset i po godina obilazio svoje ognjište.

- Posle nekoliko meseci neko je upro prstom u njega i rekao - ovaj čovek je izvršio ratni zločin. Na kraju se ispostavilo da je to učinio Albanac koji uzurpira njegovu imovinu - rekao je Selaković za RTS.

Sada, naglasio je, opet se događa situacija da je povratnik, koji je 10 godina na KiM, Milorad Zajić, privreden „verovatno nakon što je neko uperio prstom u njega“.

Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, kazao je da je Zajićevo hapšenje još jedan pokazatelj da je prištinsko pravosuđe instrument u rukama određenih albanskih političara čiji je cilj stopiranje procesa dijaloga.

- Svaki put kada se u Briselu povedu razgovori, pre svega o formiranju ZSO, na KiM se hapsi po jedan Srbin upravo da bi se stopirao proces - kazao je Petković.

Skupština Kosova

GLASANJE O GRANICI SA CG OSTAVLJENO ZA DANAS

Rasprava o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore u skupštini Kosova trajala je sinoć do duboko u noć. Nastavak diskusije planiran je za danas, a veruje se da će tada biti obavljeno i glasanje. Prvi dan sednice je prošao u podršci zakonu poslanika stranaka vladajuće koalicije i Demokratskog saveza Kosova i žestokog protivljenja poslanika Samoopredeljenja. Iako je premijer Kosova Ramuš Haradinaj tvrdio da je vlada obezbedila većinu za glasanje, juče u sali nije bilo potrebnih 80 glasova poslanika koji bi već glasali za demarkaciju.

foto: Profimedia

Kurir / K. B.

Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track