(FOTO) VUČIĆ U NJUJORKU RAZGOVARAO SA GUTERESOM: Zapad ne želi da priča o tome kome pripada Kosovo, oni to smatraju završenim
Foto: Predsedništvo Srbije

Diplomatska ofanziva Srbije preko Atlantika

(FOTO) VUČIĆ U NJUJORKU RAZGOVARAO SA GUTERESOM: Zapad ne želi da priča o tome kome pripada Kosovo, oni to smatraju završenim

Politika -

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom.

Satnica je objavljena na sajtu Ujedinjenih nacija u delu posvećenom dnevnim aktivnostima generalnog sekretara UN.

"Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim", rekao je Vučić za RTS.

"Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto ali biće nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plata i penzija, moramo zato da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je on.

"Nisam naročito zadovoljan, očekivao sam veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju", poručio je Vučić.

foto: Predsedništvo Srbije

"Zadovoljan sam našim trudom i radom, a rezultatima nisam. Pokušavamo da pronađemo kompromisno rešenje. Trudio sam se da našu Srbiju dovedemo do površine, iz ambisa. Nisam zadovoljan, generalno. Sa gospodinom Guteresom sam imao razgovor u kome sam mu rekao da je Srbija spremna na kompromise. Za mene je zaključak takav da moram da dobijem podršku Evropske zajednice. Naše je da nastavimo da radimo i da se odgovorno ponašamo", rekao je Vučić.

Vučić je u razgovoru sa Guteresom rekao i da je Srbija spremna na saradnju kako sa međunarodnim organizacijama, tako i sa kosovskim Albancima, i istakao značaj pronalaženja kompromisa.

"Kada je reč o sekretaru Ujedinjenih nacija, bio je zaista korektan. Naš je posao da razgovaramo. Ja vidim da neki govore kako Vučić petlja i da hoće neku podelu, a ja vas pitam da li to neko nudi. Ja moram da izađem pred naš narod. Ja se sada borim da se izborimo za nešto za šta treba da se izborim. Ja kažem da ćemo da se borimo. U Srbiji sve što uradimo naići će na neke komentare", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da kompromis ne znači da jedna strana dobije sve a druga izgubi sve, već da obe strane nešto daju i ulože.

Guteres je sa svoje strane podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Istovremeno je ocenio da je nedovoljan povratak raseljenih i da to treba da se reši. Naglasio je da sva pitanja treba rešavati na miran način.

Vučić se ranije već sreo sa Guteresom tokom učešća na Konferenciji o klimatskim promenama krajem prošle godine u Parizu.

foto: Predsedništvo Srbije

On je dodao da se nada da će stići na sastanak u Brisel, koji bi trebalo da se upriliči u petak.

- Ako uopšte stignem u Brisel po ovakvom vremenu da se vidim sa Mogerini i Tačijem. Glavni problem je što mi ne pregovaramo samo sa Albancima, nego sa onima koji sus tvorili nezavisnu državu Kosovo! - rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da će na novom sastanku sa Antoniom Guterešom u naredna dva, tri dana reći da nemaju pravo da formiraju vojsku Kosova, te da će i to biti tema budućeg razgovora.

O velu tajni pod kojim je ovaj put u SAD navodno organizovan, zbog čega se i povela hajka u javnosti, Vučić kaže da je u Njujork otputovao regularnom aviokompanijom, da je najavio pred novinarima svoj put i da su svi na aerodromu mogli da ga vide sa ćerkom Milicom.

- Milicina majka je u bolnici, moja ćerka ima nepunih 16. godina i hteo sam da provedem vreme sa njom. Što se obezbeđenja tiče, ja sam običan čovek, ne volim to "tinu-ninu", idem u knjižare, volim da prošetam i nemam čega da se plašim - objasnio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Predsedništvo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBI OPET ŠVERCUJU KOKAIN NA ZAPADU! Hapšenja u Grčkoj!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track