(VIDEO) POSLANICI DANAS O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O DEMARKACIJI: U Skupštini Kosova treći put bačen suzavac, prekinuto glasanje
Foto: Printscreen/Facebook

poslanici samoopredeljenja osumnjičeni da su aktivirali suzavac

(VIDEO) POSLANICI DANAS O RATIFIKACIJI SPORAZUMA O DEMARKACIJI: U Skupštini Kosova treći put bačen suzavac, prekinuto glasanje

Politika -

BEOGRAD - Tokom trećeg pokušaja da se u kosovskom parlamentu izglasa demarkacija sa Crnom Gorom, ponovo je aktiviran suzavac.

Prethodno je Predsedništvo kosovske skupštine odlučilo da iz parlamenta izuzme pet poslanika opozicionog Samoopredeljenja osumnjičenih da su aktivirali suzavac u sali dva puta u trenutku kada je trebalo da se ratifikuje demarkacija sa Crnom Gorom.

Samoopredeljenje je i u prošlom sazivu parlamenta onemogućilo ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji bacanjem suzavca, s tim što su tada na istoj strani bili sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji su se takođe žestoko protivili potvrđivanju Sporazuma koji je potpisan još pre dve i po godine u Beču.

U međuvremenu poslanici vladajuće većine i dela opozicije, koji su nameravali da podrže Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, osudili su, kako kažu, najnovije nasilje Samoopredeljenja, a poslanik Demokratske partije Kosova, Elmi Rečica, izjavio je da to pokazuje ko je povezan sa kosovskom policijom.

Rečica je, kako prenosi Koha.net, rekao da će demarkacija svakako biti ratifikovana.

"To pokazuje ko je povezan sa kosovskom policijom", rekao je Rečica, aludirajući na pokret Samoopredeljenje, koji su, kako je rekao, uspeli bez problema da unesu suzavac u parlament.

Suzavac su bacila dvojica poslanika Samoopredeljanja u trenutku kada se očekivalo glasanje o demarkaciji.

Komesar za proširenje i susedske odnose Evropske unije Johanes Han snažno je osudio koriščenje suzavca na sednici Skupštine Kosova.

"Snažno osuđujem upotrebu suzavca. Takvom ponašanju nema mesta u demokratiji. U ovom važnom danu, kosovski lideri moraju preuzeti odgovornost i glasati za sporazum o demarkaciji", naveo je Han na Tviteru.

I šef poslaničke grupe opozicione DSK, Avdulah Hoti, osudio je nasilnu akciju pokret Samoopredeljenja u trenutku kada je treba da bude izglasana ratifikacija demarkacije.

"Danas ste videli kako je sednica počela sa našim predlogom za amandman, to je nesreća za zemlju, ne smemo slati takve poruke međunarodnim prijateljima", rekao je Hoti na konferenciji za medije.

"DSK je odlučan da dovrši demarkaciju. Ovaj posao mora da završi danas. Nećemo tolerisati bilo kakav propust. Predsednik Skupštine je odgovoran za stvaranje neophodnih uslova za održavanje sednice ", rekao je on.

Američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, osudio je današnje aktiviranje suzavca u kosovskom parlamentu, u trenutku kada je trebalo da se pređe na glasanje o demarkaciji sa Crnom Gorom, poručivši da nasilje kao politički instrument nema mesta na Kosovu.

Delavi je na tviteru zatražio ponovno okupljanje poslanika i glasanje za demarkaciju.

Poslanica pokreta Samoopredeljenje, Albulena Hadžiju je, međutim, poručila da aktiviranje suzavca u Sali parlamenta znači "zaštitu kosovske teritorije".

"Znate da je juče bilo vrlo spornih rasprava u Skupštini Kosova, gde su poslanici pozvali vladu da se povuče iz sadašnjeg sporazuma o demarkaciji kojim se poklanjaju hektari kosovske zemlje Crnoj Gori", rekla je Hadžiju.

Smatramo, kazala je, da je veoma važno odbraniti teritoriju, a našom akcijom u skupštino smo spasili poslanike od akta izdaje.

Ona je odbila da kaže ko su njene kolege koje su aktivirale suzavac.

"Ne znam ko je bacio suzavac, mogu samo reći da demarkacija neće proći i da su spemni da se suoče sa posledicama", poručila je Hadžiju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen, Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track