OPASNE PROVOKACIJE IZ PRIŠTINE Đurić: Albanci nam prete ratom, a EU ćuti
Foto: Fonet, AP

Srpske vlasti oštro reagovale na provokacije Veseljija

OPASNE PROVOKACIJE IZ PRIŠTINE Đurić: Albanci nam prete ratom, a EU ćuti

Politika -

Veselji može želeti i da Nedođija bude deo samoproglašenog Kosova, ali to nije realno, poručio direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiji

Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova, poručio je juče da bi voleo da se opštine Preševo i Medveđa pripoje Kosovu, na šta je odmah reagovao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenivši da Albanci prete ratom i da je strašno što Evropska unija to ne čuje.

Oštre reči razmenjene su dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, gde danas treba da se sastanu predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Pitanje granica

Veselji je za TV T7 kazao da je otvaranje pitanja granica na Balkanu uvek značilo rat, da nema mogućnosti za promenu granica, ali da je pak Priština otvorena za opciju da Preševska dolina postane deo kosovske teritorije.

- Ništa više ne bih voleo nego da se Preševo i Medveđa pridruže Kosovu. Mi ćemo drage volje prihvatiti bilateralni sporazum ako Srbija prihvata tako nešto, ali nemamo šta da damo - kazao je Veselji i dodao:

- Mi smo otvoreni za opciju da se taj deo pridruži Kosovu. Normalno je da smo zainteresovani za to da taj deo postane deo republike Kosovo. Period konflikta ne postoji više. Sada smo u vremenu dijaloga.

On je još kazao da na sastancima s međunarodnim predstavnicima nikad nije pomenuta mogućnost razmene teritorija sa Srbijom.

Prema rečima Marka Đurića, ovo je pretnja ratom.

- Neverovatno opasno i neodgovorno da Veselji i drugi albanski predstavnici prete Srbiji ratom, da ako se Srbija samo usudi da kaže da je njeno po domaćem i međunarodnom pravu, onda joj nekažnjeni komandanti OVK, poput Veseljija, prete ratom bez da iko protiv poziva na krvoproliće, nasilje i mržnju makar digne svoj glas. Posebno čestitam EU, koja od zaglušujuće buke zbog slavlja zbog usvojene lažne demarkacije nije nijednom rečju osudila pretnje miru i budućnosti celog regiona - kazao je Đurić za Kurir.

Kadri Veselji
Kadri Veseljifoto: Profimedia

Iz kancelarije koju vodi poručili su da Preševo, Medveđa i Niš nikada neće biti deo kosovske teritorije, ali da Priština jeste i ostaće deo Srbije.

- Neka se Kadri Veselji ne veseli jer KiM nikada neće biti država, niti će Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo tzv. republike Kosovo, ali Priština jeste i ostaće deo Srbije, a on će biti srpski državljanin - naveli su iz Kancelarije za KiM.

Iz ovog tela su još poručili i da Veselji „može želeti i da zemlja Nedođija bude deo samoproglašenog Kosova, ali to nije realno, kao što nisu realni ni njegovi snovi o Preševu, Medveđi i Nišu, ili takozvanoj velikoj Albaniji“.

Implementacija ZSO

- Kadri Veselji, inače poznat po tome što voli da preti ratom i otimanjem teritorija, treba da zna da nije mudro pretiti nasiljem, pogotovo ne jačem od sebe - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Vučić i Tači razgovaraće danas o primeni postignutih sporazuma koji do sada nisu implementirani - Zajednici srpskih opština i energetici.

Dušan Janjić

PRIZNANJE KOSOVA NIJE USLOV ZA ULAZAK U EU

Priznanje Kosova nije uslov za ulazak u EU, kaže analitičar Dušan Janjić, uz podsećanje da ih i nekoliko članica Unije nije priznalo. Na pitanje šta može da se očekuje od današnjeg sastanka u Briselu, on navodi:

- Očekujem da se danas postigne dogovor o nastavku rada na ZSO, što uključuje da vlada Kosova formira radni tim i aktiviranje menadžment tima koji predstavljaju Srbi iz četiri opštine, te da se potvrdi obaveza Prištine, što je sastavni deo budućeg pravno obavezujućeg sporazuma.

Dušan Janjić
Dušan Janjićfoto: Fonet, Media Centar

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da, ukoliko Zapad nije izvršio ozbiljan pritisak na Albance, onda današnji sastanak Vučića i Tačija i nema preveliki značaj.

- Mi smo i sad spremni na kompromis, ali nismo na kapitulaciju - kaže on.

REAGOVANJA

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije

VUČIĆ POKAZAO REŠENOST

Vučić je pokazao odgovornu državničku rešenost da na svim važnim mestima predstavi pozicije Srbije vezano za pitanje KiM, što je veoma važno i što će u budućnosti biti vrednovano.

Milovan Drecun,predsednik Odbora za KiM

NE DAMO DA KOSOVO UĐE U UN

Očigledno je da Zapad nastoji da privoli Beograd da napravi ustupke. Ključni ustupak za njih bi bio da im na neki način otvorimo vrata ka UN. Za Beograd je to, naravno, neprihvatljivo.

Miljan Damjanović , poslanik SRS

TRAŽIĆE NAM PRIZNANJE KОСМЕТА

U EU ne ulaze ni naselja, ni opštine, ni pokrajine, već isključivo države... Sada je jasno stavljeno do znanja da će se kroz pakete i sporazume de fakto tražiti od nas da se prizna Kosovo.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Profimedia, Fonet, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track