DAČIĆ ZA KURIR: Putin i Tramp treba da se vide u vili Mir ili Karađorđevu
Foto: Damir Dervišagić

Detalji inicijative šefa srpske diplomatije

DAČIĆ ZA KURIR: Putin i Tramp treba da se vide u vili Mir ili Karađorđevu

Politika -

Ambasadorima Rusije i SAD Čepurinu i Skatu rečeno je da liderima svojih država prenesu naš predlog, kaže lider SPS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ubeđen je da nema boljeg mesta na svetu od Srbije za održavanje najavljenog susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Zato je, kako navodi Dačić, ambasadorima Rusije i SAD Aleksandru Čepurinu i Kajlu Skatu rečeno da svojim predsednicima prenesu predlog da Beograd želi da ih ugosti.

- Rekli smo njihovim ambasadorima da im prenesu naš predlog. Videćemo reakcije. Ubeđen sam da ne postoji bolje mesto na svetu od Srbije za takav sastanak - kaže za Kurir Dačić, a na pitanje gde bi susret bio održan, odgovara:

- Gde god, vila Mir, Karađorđevo...

foto: Printscreen

On je izjavio da Srbija kao vojno neutralna zemlja ima spoljnopolitički kapacitet da zajedno ugosti predsednika Ruske Federacije i SAD:

- To bi bila i najveća potvrda politike koju vodimo kao država. Beograd je potpuno spreman da bude domaćin jednog takvog susreta koji ima planetarni značaj.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku smatra da je dobro da se ide ka kooperaciji dve svetske sile, ako uopšte dođe do tog sastanka.

Iako Dačićeva inicijativa možda deluje bombastično, prema mišljenju političkog analitičara Branka Raduna, pozitivno je što se Srbija nudi da bude domaćin dvojici moćnih lidera i most u odnosima između dve svetske sile.

Beograd je već bio odabran kao neutralan teren i mesto susreta ruskog i američkog pregovarača Vladislava Surkova i Kurta Volkera kada su u oktobru razgovarali o razrešenju krize u Ukrajini.

Kurir / B. B.

Foto: Damir Dervišagić, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 RAZLOGA ZA SUSRET PUTINA I TRAMPA U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track